OI: Otpušten direktor ceremonije otvaranja, još dvoje sportista pozitivno na koronavirus

OI: Otpušten direktor ceremonije otvaranja, još dvoje sportista pozitivno na koronavirus – JMU Radio-televizija Vojvodine

TOKIO –

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju otpustili su danas direktora ceremonije otvaranja, samo dan uoči početka Igara, nakon što su njegovi raniji komentari o holokaustu izazvali negodovanje javnosti.

Kentaro Kobajaši je otpušten sa te funkcije zbog šale koju je izrekao o holokaustu, u okviru jednog komičnog programa iz devedesetih godina prošlog veka, a koja se nedavno ponovo pojavila u lokalnim medijima.

japan, tokio, olimpijske, igre, olimpijada, olimpijski, krugovi

To je najnoviji u nizu skandala koji su zadali glavobolju organizatorima Olimpijade, ocenjuje agencija Rojters.

Predsednica Organizacionog komiteta Igara, Seiko Hašimoto, na konferenciji za novinare izjavila je da je svesna da su skandali neke ljude okrenuli protiv ceremonije, kao i da je Kobajaši otpušten zbog njegovih komentara koji su ismevali tragičan događaj u istoriji.

I međunarodna jevrejska organizacija za ljudska prava “Centar Simon Vizental” je osudila ranije ponašanje Kobajašija.

Još dvoje sportista na Igrama pozitivno na koronavirus

Još četiri stanovnika Olimpijskog sela u Tokiju, među kojima je i dvoje sportista, zaraženo je korona virusom, objavili su danas organizatori.

Kako je saopšteno, pozitivni na korona virus su češki stonoteniser Pavel Siruček i holandska skejtborderka Kendi Jakobs i oni neće učestovati na OI.

Siruček je drugi češki sportista i četvrti član olimpijske delegacije Češke koji je bio zaražen koronavirusom po dolasku u Tokio.

Od početka jula ukupno je 91 akreditovana osoba za Olimpijske igre bila pozitivna na koronavirus.

Izvor