SAD i Nemačka postigle sporazum o gasovodu Severni tok 2

SAD i Nemačka postigle sporazum o gasovodu Severni tok 2 – JMU Radio-televizija Vojvodine

VAŠINGTON, LONDON, MOSKVA –

SAD i Nemačka postigle su sporazum o ruskom gasovodu Severni tok 2, okončavši dugotrajni spor između dva saveznika po tom pitanju, javio je Vašington Post. Na osnovu sporazuma, Nemačka je pristala da investira u ukrajinsku infrastrukturu zelene tehnologije, a SAD će prestati da blokiraju gasovod, naveo je Post.

Ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su danas telefonom o gasovodu Severni tok 2, samo nekoliko sati pre očekivanog objavljivanja sporazuma Nemačke i Sjedinjenih Država o ovom projektu, saopšteno je iz Kremlja.

“Predsednik Putin i kancelarka Merkel su izrazili zadovoljstvo jer je izgradnja gasovoda Severni tok 2 pri kraju. Ruski predsednik je pohvalio doslednost i posvećenost nemačke strane realizaciji ovog projekta koji ima samo komercijalnu prirodu i usmeren je na unapređenje Nemačke i evropske energetske bezbednosti”, navodi se u saopštenju Kremlja, prenosi TASS.

Merkelova je obavestila Putina i o rezultatima razgovora o razvoju gasovoda koje je vodila sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u Vašingtonu.

Nemačke vlasti gledaju na gasovod Severni tok 2 kao na ekonomski projekat, zalažu se da on bude završen i podržavaju ulogu Ukrajine kao tranzitne države.

Vašington se protivio Severnom toku 2 i pokušavao je da ometa njegovu realizaciju, dok je ruska strana više puta predočavala da je gasovod Severni tok 2 ekonomski projekat koji se izvodi u saradnji sa evropskim partnerima.

severni tok gasprom gasovod

Kijev inicirao konsultacije sa EU o Severnom toku 2

Kijev je zvanično inicirao konsultacije sa EU i Nemačkom o Severnom toku 2, za koji navodi da je pretnja po bezbednost Ukrajine, saopštio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

On je na Tviteru naveo da su note već upućene Briselu i Berlinu, prenosi Rojters.

Moskva: Gasovod neće biti sredstvo političkog pritiska

Rusija nikada ne bi koristila energetske izvore kao sredstvo političkog pritiska, saopšteno je danas iz Kremlja.

Ovaj komentar došao je nakon pitanja novinara o gasovodu Severnom toku 2, preneo je Rojters.

Sjedinjene Američke Države su danas nagovestile da su blizu dogovora sa Nemačkom o prevazilaženju dugotrajnog spora vezanog za izgradnju gasovoda Severni tok 2, koji bi uključio i obećanje Berlina da će kazniti Rusiju ako se energijom bude služila kao oružjem protiv svojih suseda.

Sporazum je došao nakon prošlonedeljnog bilateralnog sastanka predsednika SAD Džoa Bajdena i nemačke kancelarke Angele Merkel u Beloj kući, piše londonski Fajnenšel Tajms (FT).

“Nemci su izneli korisne predloge koji su omogućili da se načini korak napred ka postizanju zajedničkog cilja, a taj zajednički cilj je da se obezbedi da Rusija ne koristi energetske tokove kao oružje”, rekao je Ned Prajs, portparol američkog Stejt departmenta na brifingu održanom u utorak.

Dodao je da „još uvek ne raspolažu završnim detaljima za objavljivanje”, ali da očekuje da će uskoro moći da kaže nešto više.

Gasovod Severni tok 2, koji povezuje Rusiju i Nemačku, već dugo je bolna tačka u odnosima između Vašingtona i Berlina. Zvaničnici SAD-a smatraju ga geopolitičkim projektom ruskog predsednika Vladimira Putina za držanje Evrope zavisnom od ruske energije, te da ugrožava bezbednost zemalja centralne i istočne Evrope kao što su Poljska i Ukrajina, navodi londonski poslovni dnevnik.

Prema sporazumu između Bajednove administracije i nemačke vlade, Berlin se obavezao da će zapretiti uvođenjem sankcija ako bi energetska politika Moskve ugrozila saveznike Vašingtona u regionu, dodaje se u tekstu.

Američki zvaničnici konsultovali su se sa Poljskom i Ukrajinom u vezi sa pregovorima o ovom sporazumu s Nemačkom.

Ukrajina je i dalje “čvrsto protiv” gasovoda, prema rečima jednog bliskog saradnika ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. Bajdenova administracija je “vrlo jasno stavila do znanja da bi bilo kakvo snažno javno protivljenje njihovom dogovoru s Nemačkom imalo veoma štetan efekat na američko-ukrajinske odnose”, rekao je taj izvor.

Mogući dogovor s Nemačkom koincidira s Bajdenovim nastojanjima da popravi transatlantske odnose nakon burnih četiri godine mandata Donalda Trampa, koje su obeležile tenzije Vašingtona sa evropskim prestonicama, piše FT.

Bajdenova odluka ranije ove godine da uvede sankcije Rusima zbog gasovoda Severni tok 2, a da pri tome izuzme od kaznenih mera evropskog operatera tog cevovoda, odškrinula je vrata pregovorima koji su u završnoj fazi, ocenjuje list.

Bajden je rekao da se ne slaže sa Merkelinim stavom o gasovodu, ali da je njegova administracija morala da prihvati da je on bio gotovo u celini završen kada je stupio na dužnost predsednika SAD u januaru.

“Bilo je logičnije sarađivati s kancelarkom kako bi se doznalo na koji način će postupati ukoliko Rusija pokuša da, u suštini, ucenjuje Ukrajinu na neki način”, rekao je Bajden prošle nedelje.

Agencija Rojters prenosi da bi američko-nemački sporazum o Severnom toku 2 mogao da bude objavljen već danas.

Izvor