Risto Jovanović pušten iz pritvora nakon plaćanja kaucije

Risto Jovanović pušten iz pritvora nakon plaćanja kaucije – JMU Radio-televizija Vojvodine

PRIŠTINA –

Risto Jovanović iz Podgorice, koji je uhapšen na Gazimestanu zbog navodnog “izazivanja razdora i netrpeljivosti”, pušten je danas iz pritvora nakon plaćanja kaucije.

Sud je ranije danas Rista Jovanovića osudio na šest meseci zatvora.

risto, jovanovic, 2

Istovremeno, sudi je objavio da može da prihvati zamenu kazne zatvora za novčanu u iznosu od 6.700 evra i zabranu ulaska na Kosovo i Metohiju u narednih pet godina, što su odbrana, Jovanović i njegova porodica prihvatili, preneo je RTS.

U odluci je navedeno da je Jovanović imao “nameru da izazove razdor i netrpeljivost” između etničkih zajednica tokom obeležavanja Vidovdana na Gazimestanu.

Demokratski front potvrdio je da će platiti kauciju u iznosu od 6.700 evra za oslobađanje Jovanovića.

Risto Jovanović iz Podgorice uhapšen je tokom proslave Vidovdana na Gazimestanu, pošto je ukazao policiji, koja je građanima oduzimala srpska obeležja, da nemaju potrebe da pretresaju monahinju.

Pripadnici specijalne policije odveli su ga sa kapije ulaza u dvorište spomenika na Gazimestanu, ubacili u vozilo policije i, uz pratnju, udaljili se prema Prištini.

Jednomesečni pritvor određen mu je nekoliko dana kasnije, a suđenje je zakazano po hitnom postupku.

MVP:Obezbedićemo Jovanovićev bezbedan povratak u CG

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore saopštilo je danas da je u slučaju Rista Jovanovića, kao, kako navode, i svaki put do sada, uložilo maksimalne napore u cilju pružanja pomoći crnogorskim građanima u zaštiti njihovih prava, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku, političku ili bilo koju drugu pripadnost.

Iz MVP navode da se novčanom umesto zatvorskom kaznom, stiču uslovi da se Jovanović vrati svojoj porodici.

“Uz predstavnike Ministarstva vanjskih poslova i Ambasade Crne Gore na Kosovu, ročištu je prisustvovala sestra Rista Jovanovića, Slavenka Perazić. Ona je iskazala iskrenu zahvalnost Ministarstvu vanjskih poslova na čelu sa ministrom Đorđem Radulovićem i Vladi Crne Gore na velikom trudu koji je od prvog dana uložen u cilju zaštite prava njenog brata, kao i zbog činjenice da je Ministarstvo obezbedilo njegov bezbedan povratak u Crnu Goru”, navodi se u saopštenju, preneo je portal RTCG.

Izvor