Priznanje Kosova i Metohije neprihvatljivo, ali papir bolji od drugih

Priznanje Kosova i Metohije neprihvatljivo, ali papir bolji od drugih – JMU Radio-televizija Vojvodine

BEOGRAD –

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je za Srbiju teška i neprhvatljiva stvar priznanje koje se pominje u non pejperu o Kosovu i Metohiji koji je objavila prištinska Koha, ali da je to papir mnogo bolji od Ahtisarijevog plana i od sveg sto smo do sad dobijali.

U interjuu za pranični broj Blica kaže a ima i drugih nepihvatljiih stvari kao sto je detalj oko Mitrovice.

“To je jedina urbana zona koju Srbi imaju i žele da im je oduzmu. Ima i drugih stvari, papir je sastavio neko vrlo kompetentan, ko sve razume. Svakako nam neće biti lako”, rekao je Vučić.

Smatra da je taj papir mnogo bolji od Ahitisarijevog plana i od svega što smo do sada dobijali.

“To pokazuje da oni koji govore da nikad ne možete da dobijete bolji papir, nisu u pravu. Samo što nekada dođe, ne kažem da je to sad slučaj, situacija kad više stvarno nema boljeg”, ukazao je predsednik i dodao da je nekadašnji predsednik SRJ Slobodan Milošević morao da razume – do kada možeš, a od kada više ne.

“To je na državnom rukovodstvu”, naglasio je Vučić.

vučić

On je ukazao da je problem kako Srbima objasniti da svi imaju pravo na sve, osim Srba. “Naš zadatak je pametan pristup, očuvanje mira i stabilnosti, da se mnogo više borimo za ekonomske interese nego teritorijalne, ne govorim pritom o Kosovu”, rekao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da moramo da razumemo stanje stvari, da ulažemo u veštačku inteligenciju, robotiku, IT sektor, genomske institute i da idemo u budućnost.

Predsednik je ukazao da ako nastavimo da se razvijamo ovim tempom, ovoliko brže od svih u regionu, ništa drugo nam neće biti potrebno.

“Zato ne smemo da dozvolimo da nas iko isprovocira. A ja želim da budem zapamćen ne za dve, nego za 50 godina, kao predsednik koji je izgradio najviše bolnica, kliničkih centara, domova zdravlja, najviše puteva, auto-puteva, pruga, muzeja, pozorišta”, rekao je Vučić i naglasio da ne želi da bude upamćen kao neko ko je majkama vraćao decu u kovčezima.

Odgovarajući na konstataciju da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ne pokazuje dobru volju za razgovore, Vučić je rekao da će morati da je pokaže i da će biti pod velikim pritiskom, ali je ukazao da Kurti ovim trguje i da hoće da kaže da je mnogo važan.

“Pokazuje svoj odnos prema dijalogu, nepoštovanje prema nama i posrednicima, ali to je na njemu”, rekao je Vučić, dodajući da ni najmanje nije fasciniran Kurtijem.

Verujte mi, neće se igrati vatrom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naglasio je danas da srpska vojska nije slabija ni od jedne vojske u okruženju, ne računajući rumunsku i mađarsku, i da ubrzano snaži.

Vučić je, zamoljen da prokomentariše najavu ministra odbrane Hrvatske da je ta zemlja spremna da vlastima u Prištini pomogne u nameri da transformiše bezbednosne snage u vojsku, kao i da će povećati broj svojih vojnika pri Kfor-u pet puta, podsetio da je hrvatska vojska do pre pet godina bila dvostruko snažnija od srpske, ali da to danas nije više slučaj.

Hrvatska ima veoma snažnu vojsku. Albanci an Kosovu nisu na tom nivou, ali imaju Bondstil I američku vojsku iza sebe. Neka oni rade svoj posao. Srbija je suverena zemlja I radiće svoje. S ponosom mogu danas reći da srpska vojska nije slabija ni od jedne vojske u okruženju, ne računajući rumunsku I mađarsku. Ubrzano snažimo. Svi drugi nisu snažniji od Srbije, poručio je on.

Vučić je naglasio da moramo da nastavimo sa temeljnim i ozbiljnim ulaganjima u našu vojsku, jer je to jedini garant mira I što može preventivno da utiče na svakog ko bi pomislio na agresiju na našu zemlju.

Sve je danas jasno ko je koliko snažan, a snažan je onaj ko ima najjaču ekonomiju, koji najbrže raste, ko ima budućnost. Trendovi su tu važni. Srbija ima odličnu budućnost, snažni svoju vojsku,ne da bi nekoga napadala ili da bi zauzimala tuđe teritorije, ili slala svoje vojnike bez poziva nečije vlade, istakao je on.

Vučić je primetio da neki mogu da krše rezoluciju 1244 i sve druge, ali da neće da izgovara teže reči jer su nam, kako kaže, potrebni bolji odnosi sa Hrvatskom i svima drugima.

“Nemojte da se sekirate. Nemojte čak ni za te pretnje kako će u južnoj Mitrovici da prave velike baze, pa će ne znam šta da urade Srbima. Nije Srbija slaba, ni blizu koliko je bila 1999. Ili 2008. I 2009. Znaju to oni koji vole da se igraju vatrom. Verujte mi na reč neće se igrati”, istakao je on.

Vučić je naglasio da je fokus Srbije usresređen na ekonomiju, na razvoj, napredak, pueteve, bolnice, stadione, pozorišta, koncertne dvorane, pre svega fabrike, na veći BDP.

Jer kada to sve imate, kako kaže, imaćete, i snažniju vojsku i onda će zemlja biti uspešnija u svakom pogledu i ne moramo da brinemo.

“Ne moram da kažem da imamo izvanredne prijateljske odnose sa Mađarskom i Rumunijom, pa nemamo nikakvog razloga za brigu. Verujte mi na reč”, naglasio je on.

U vezi najave povećanja broja hrvatskih vojnika u Kfor-u konstatovao je da će to povećanje biti sa dva na deset vojnika

Izvor