Više od 30 poginulih u eksploziji u Avganistanu, među žrtvama i srednjoškolci, EU osudila napad

Više od 30 poginulih u eksploziji u Avganistanu, među žrtvama i srednjoškolci, EU osudila napad – JMU Radio-televizija Vojvodine

KABUL –

Najmanje 30 osoba je poginulo danas u eksploziji automobila bombe u provinciji Logar na istoku Avganistana, na desetine je povređeno, a među žrtvama su i srednjoškolci, saopštili su zvaničnici.

Automobil prepun eksploziva aktiviran je u glavnom gradu Logara Pul-e Alamu u blizini kuće bivšeg šefa pokrajinskog saveta Didara Lavanga, portparola guvernera Logara, navodi Rojters.

kabul, avganistan, bomba, raznesen, automobil

Kuća je takođe funkcionisala kao gostinjska kuća, a eksplozija se dogodila baš kad su gosti prekidali post tokom svetog islamskog meseca Ramazana, saopštile su lokalne vlasti.

Navodi se da su među žrtvama i srednjoškolci koji su boravili u kući, pošto su otputovali u glavni grad na polaganje univerzitetskog ispita, kao i provladini pripadnici milicije koji su tamo boravili dok su čekali prevoz do drugog mesta.

Nije bilo odmah jasno ko stoji iza eksplozije. Pobunjeni Talibani nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Nasilje u Avganistanu eskaliralo je poslednjih nedelja nakon što je američki predsednik Džo Bajden najavio da će SAD povući trupe do 11. septembra kako bi bile okončane dve decenije stranog vojnog prisustva.

Ta odluka razljutila je talibane koji su potpisali sporazum sa prethodnim američkim predsednikom Donaldom Trampom kojim se predviđa da trupe odu iz zemlje do 1. maja, ali uz određene bezbednosne garancije, anvodi Rojters.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Tarik Arian rekao je da bi broj poginulih u eksploziji u petak mogao porasti.

Pokrajinski zdravstveni zvaničnik rekao je da je nešto više od 60 povređenih prebačeno u bolnicu, a među žrtvama je i mnogo učenika.

Delegacija Evropske unije u Avganistanu osudila je napad.

Izvor