Tucanje jajima u Mokrinu na Vaskrs ali bez publike

Tucanje jajima u Mokrinu na Vaskrs ali bez publike – JMU Radio-televizija Vojvodine

KIKINDA-MOKRIN –

Pravoslavni hrišćani obeležavaju Veliki petak u znak sećanja na dan kada je Isus Hristos raspet na krstu na Golgoti. Smatra se najtužnijim danom hrišćanstva i na taj dan se ne služi liturgija u crkvama. Danas je dan posta , a jedan od običaja vezanih za Veliki petak je farbanje uskršnjih jaja i to po pravilu crvenom bojom koja simboliše prolivenu krv Hristovu. Na severu Banat, u mestu Mokrin, čuvaju se običaji, a poseban događaj je Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjima farbanim jajima. Ove godine Vaskršnje svečanaosti biće prilagođene epidemijskoj situaciji.

U Mokrinu, mestu na severu Banata, običaje i tradiciju čuvaju i prenose novim generacijama članice Udruženja žena. Uskršnja jaja ofarbana su, pre svega crvenom bojom, koja simboliše prolivenu Hristovu krv. Prvo ofarbano crveno jaje ostavlja se za čuvarkuću. Stari način farbanja podrazumeva i tradicionalno ukrašavanje.

vaskrs, crvena, jaja, obicaji

“Potrebno je da naberete različite travke, neko cveće, bitno je da bude što šarolikije. Tada se jaja uvijaju u najlon čarapšu, sve se dobro pritegne i kuva se, kao i svako drugo jaje, u boji,” kaže Zorica Despotov, Udruženje žena Mokrin.

Posebno su , kažu slatka jaja ofarbana u lukovini. Na Veliki petak trpeza, naravno, mora biti posna:

“Nije se onda imalo bog zna šta, siromašno se bilo, kako se moglo, ali sve je bilo prirodno. I sad to praktikujemo – kokamo , pravimo posne krofne,” dodaje Smiljana Karać, Mokrin.

A odmah i recept od iskusne domaćice. Zvuči lako, ali, da li je baša tako.

“Krofne se prave jednostavno. Brašno, voda, kvasac i solii to se dobro umesi, da nije tvrdo i peče se u ulju. I eto, to je to,” kaže Vukica Krstin, Mokrin.

jaja, vaskrs, saranje, sporet, zene

U iščekivanju Vaskrsa, Mokrinčani se uveliko pripremaju i za 31. Svetsko prvenstvo u tucanju jajima. Nažalost, prošle godine manifestacija je izostala, a organizacija ovogodišnjeg Prvenstva biće prilagođena epidemijskoj situaciji. Ipak, tradicija se nastavlja.

“Evo ove godine, na sreću, pre svega Mokrinčana, biće održano 31. Svetsko prvenstvo u tucanju uskršnjim jajima,. U skladu sa merama, biće zatvorenog tipa u mokrinskoj Sporstkoj hali. Učestvovaće i junior i seniori, al, nažalost, bez publike. I u ovakvim okolnostima, značajno je za sve nas da se nastavi tradicija i da prvenstvo ipak održimo,” kaže Živko Ugrenović, predsednik MZ Mokrin.

Ukoliko u nedelju na Vaskrs želite da pratite takmičenje u Mokrinu, to možete učiniti i preko youtube kanala MZ Mokrin. Do sledeće godine i novog susreta , nadamo se, na mokrinskom Varoškom trgu.

Izvor