Tradicionalno farbanje Vaskršnjih jaja

Tradicionalno farbanje Vaskršnjih jaja – JMU Radio-televizija Vojvodine

RIĐICA –

U mnogim vojvođanskim porodicama se na Veliki petak tradicionalno farbaju Vaskršnja jaja. Ekipa RTV posetila je Riđicu, najsevernije selo u Zapadnobačkom okrugu, gde se u mnogim pravoslavnim porodicama kako verski običaji nalažu danas farbaju jaja i posti.

Običaj farbanja jaja na Veliki petak se u mnogim riđičkim domaćinstvima neguje kao jedan od najlepših i najradosnijih srpskih običaja. Vredne domaćice Bojana Vitas i Daliborka Milić, prilikom farbanja kombinuju tradicionlane i moderne tehnike ukrašavanja.

farbanje, jaja

“Što su jaja tamnije ljuske bolje će se ofarbati i biće crvenija. Od jaja bele ljuske pravimo kolače. Kada kuvamo ručak skidamo listiće sa luka i čuvamo u vrećici , a njih vešamo u čardak ili šupu i čuvamo. Kada dođe Uskrs imamo gotovu suvu lukovinu. Kada smo ofarbali jaja, vadimo ih i odmah skidamo čarapu i travu, pa mažemo slaninom dok su topla, tada jaja budu jako lepa i sjajna”, rekla je Bojana Vitas.

Kako je Riđica poznata po vinarima i vinogradarima ovdašnje domaćice pokazale su nam kako se na Veliki petak jaja farbaju u belom i crnom vinu.

“U litar belog vina sipa se 150 g šećera i jaja se skuvaju u tom vinu, to se kuva oko pet minuta. Zatim se vade jaja iz kuvanog vina, pa se stavljaju u šoljice u kojima smo prethodno rastvorili boje koje želimo,a nakon toga se ostave jaja da prenoće”, izjavila je Daliborka Milić, Etno kuća “Ružica”.

Na prazničnoj trpezi naših sagovornica biće 30-tak vaskršnjih jaja. Prvo ofarbano crveno jaje se prema tradiciji ostavlja da čuva kuću do naredne godine.

Izvor