Svet: Novi negativan rekord u Indiji, inficirano više od 386.000; U Brazilu umrlo više od 400.000 ljudi

Svet: Novi negativan rekord u Indiji, inficirano više od 386.000; U Brazilu umrlo više od 400.000 ljudi – JMU Radio-televizija Vojvodine

NJU DELHI –

Indija je danas ponovo oborila crni dnevni rekord u broju obolelih od korona virusa, koji je ujedno i negativan svetski rekord – zabeležena su 386.452 slučaja, dok je umrlo 3.498 ljudi, pokazali su podaci ministarstva zdravlja.

Indija je od februara zabeležila 7,7 miliona slučajeva , kada je drugi talas pandemije kovid-19 uhvatio zalet, pokazuje statistika Rojtersa.

indija, korona, žena, maska

U poređenju sa tom brojkom od februara, Indiji je pre toga trebalo šest meseci da dođe do 7,7 miliona slučaja.

Ukupan broj obolelih u Indiji od početka pandemije korona virusa je blizu 19 miliona, pokazuju podaci sajta worldometers.info.

UNICEF šalje 3.000 koncentratora kiseonika Indiji

Unicef je poslao ključni materijal, uključujući 3.000 koncentratora kiseonika, dijagnostičke testove, medicinski pribor i drugu opremu kako bi pomogao Indiji u borbi sa smrtonosnim talasom pandemije kovid-19.

Policija Delhija traži da se pronađe više mesta za kremacije

Policija glavnog grada Indije Nju Delhija zatražila je danas od gradskih vlasti da pronađu više lokacija za kremacije, javlja BBC.
Drugi talas pandemije kovid-19 pustoši delove Indije, nisu samo bolnice krcate, već i mrtvačnice i krematorijumi.
Visoki policijski činovnik je rekao da su porodice morale da kremiraju članove porodice u krematorijumima koji nisu napravljeni za žrtve kovid-19.
“Zbog toga predlažemo da je potrebno da postoji više mesta za kremiranje”, rekao je on za NDTV kanal.

Pored koncentratora kiseonika, Unicef je isporučio više od 500 visokoprotočnih nazalnih kanila i 85 mašina za RT-PCR testiranje na kovid-19, a osim toga podržava nabavku i ugradnju 25 kiseoničkih postrojenja za bolnice na severoistoku Indije i u saveznoj državi Maharaštra i ugradnju više od 70 termalnih skenera na raznim tačkama ulaska u zemlju, navodi se u saopštenju.

Uz istovremeno pružanje hitne podrške zdravstvenom sistemu, Unicef podržava Vladu Indije u obezbeđivanju da ključne usluge za najugroženiju decu nastave da funkcionišu.

UNICEF takođe pruža stručnu podršku vladi i partnerima kako bi omogućio nastavak učenja od kuće za 12,3 miliona dece u 17 saveznih država.

Kako je saopšteno, Unicefu je potreban 21 milion dolara za hitnu isporuku dodatne opreme za testiranje, materijala i kiseoničkih proizvoda u Indiji, kao i više od 50 miliona dolara za intervencije kojima se spasavaju životi u vezi sa pandemijom kovid-19 u različitim sektorima.

U Brazilu od korona virusa umrlo više od 400.000 ljudi

U Brazilu je broj umrlih od korona virusa premašio 400.000, a zemlja je po broju žrtava zaraze na drugom mestu u svetu, posle SAD.

Istovremeno, SAD i Brazil su jedine dve države na svetu koje imaju više od 400.000 preminulih od korona virusa.

U protekla 24 sata od korona virusa umrlo je 3.001 osoba, a ukupan broj preminulih je 401.186, pokazuju podaci Ministarstva zdravlja te zemlje.

Predsednik Žair Bolsonaro, koji je protivnik lokdauna i smatra da korona virus ne predstavlja veliku opasnost, suočen je sa oštrim kritikama i opadanjem podrške, prenosi BBC.

Porast broja novozaraženih posledica je brazilske varijante korona virusa, koja se lakše prenosi, kao i nedostatkom koordiniranih mera na nivou države.

Situacija se u pojedinim delovima Brazila poboljšala, nakon što su mnoge savezne države i gradovi uveli restriktivne mere, ali je procenat zauzetosti kreveta u jedinicama intenzivne nege u više od trećine brazilskih država i dalje 90 odsto ili više.

Brazil je zabeležio 100.000 smrtnih slučajeva za samo 37 dana, između marta i aprila, što su bili najgori meseci u zemlji. Od početka pandemije potvrđeno je više od 14,5 miliona slučajeva kovid-19.

U međuvremenu, pojedini gradovi morali su privremeno da obustave vakcinaciju usled nedostatka vakcina.

Indija:Na mrežama opasni saveti za samolečenje

Lekari i naučnici u Indiji upozoravaju na pogubnu opasnost od pokušaja da se medicinski kiseonik proizvodi kod kuće, nakon što su razni video snimci i saveti o tome počeli da kruže društvenim mrežama.

Podaci „Gugl trenda“ pokazuju da su pretrage sa frazom „kako napraviti kiseonik kod kuće“ dostigle vrhunac 25. aprila, kada se kriza sa Kovid 19 u zemlji pogoršavala, dok su „Jutjub“ video snimci koji detaljno opisuju takve procese prikupili do sada stotine hiljada pregleda, prenosi Rojters.

„Postoji naučno dokazana metoda za proizvodnju medicinskog kiseonika uz pomoć koncentratora. Bilo koji drugi način za pokušaj pravljenja ovog gasa kod kuće uključuje mnoge rizike poput mogućnosti da dođe do toksičnih isparenja ili eksplozije”, upozorio je A.Ravikumar, sekretar indijskog lekarskog udruženja u saveznoj državi Tamil Nadu.

Tarun Batnagar, naučnik iz ICMR-Nacionalnog instituta za epidemiologiju u gradu Čenaju, nazvao je pokušaje pravljenja „domaćeg“ kiseonika neproverenim metodama i naglasio da bi takav pristup mogao biti štetan i zbog toga što bi mogao da dovede do kašnjenja u traženju odgovarajuće zdravstvene zaštite.

Indijska vlada objavila je juče javno saopštenje u kome je odbacila kao obmanjujuće navode koje su kružili društvenim mrežama i reklamirale homeopatski lek za koji se tvrdi da bi mogao odmah da uravnoteži nivo kiseonika kod pacijenata sa kovid-19.

Svetska zdravstvena organizacija takođe poručuje da naučnici širom sveta rade na pronalaženju i razvoju pouzdanih protokola lečenja kovid-19, i ne preporučuje samolečenje ili prevenciju bilo kakvim lekovima koji nisu zvanično odobreni i ispitani.

Indija je prijavila rekordnih 386.452 novih slučajeva u protekla 24 sata, dok je broj smrtnih slučajeva u proteklom danu povećan za 3.498.

Izvor