Studija: Svi glečeri gube masu ubrzanim tempom

Studija: Svi glečeri gube masu ubrzanim tempom – JMU Radio-televizija Vojvodine

LONDON –

Gotovo svi svetski glečeri gube masu i to ubrzanim tempom, prema novoj studiji koja bi mogla uticati na buduće projekcije u vezi sa njihovim smanjivanjem.

Studija, objavljena danas, pod nazivom „Ubrzani gubitak mase globalnog glečera početkom 21. veka“ u časopisu „Nejčer“ (Nature), pruža jedan od najširih pregleda gubitka ledene mase sa oko 220.000 glečera širom sveta, što je glavni izvor porasta nivoa mora.

antartik glecer jpg

Rojters prenosi da je koristeći slike visoke rezolucije sa NASA satelita „Tera“, između 2000. i 2019. godine, grupa međunarodnih naučnika otkrila da su lednici, sa izuzetkom grenlandskog i antarktičkog ledenog pokrivača koji su izuzeti iz studije, u proseku izgubili 267 gigatona leda godišnje.

Istraživači su otkrili da se gubitak mase glečera ubrzao, oni su gubili 227 gigatona leda godišnje od 2000. do 2004. godine, ali to se povećavalo na prosečno 298 gigatona svake godine posle 2015. godine.

Topljenje leda je značajno uticalo na nivo mora za oko 0,74 milimetara godišnje, ili 21 odsto ukupnog porasta nivoa mora primećenog tokom tog perioda.

Naučnici kažu da lednici imaju brži odgovor na klimatske promene u poređenju sa ledenim pokrivačima na Grenlandu i Antarktiku i trenutno više doprinose porastu nivoa mora od njih.

Koautor studije Robert Meknab, naučnik sa Univerziteta Alster u Velikoj Britaniji, smatra da bi ovo istraživanje moglo da popuni važne praznine u razumevanju gubitka ledene mase, što bi dovelo do tačnijih predviđanja.

Izvor