Server: Non pejper više nudi Beogradu nego Prištini

Server: Non pejper više nudi Beogradu nego Prištini – JMU Radio-televizija Vojvodine

VAŠINGTON –

Profesor na vašingtonskom Univerzitetu Džons Hopkins Danijel Server tvrdi da “non pejper” koji je nedavno objavila prištinska Koha, više u interesu Beograda nego Prištine i primetio da je predsednik Vučić bio u pravu kada je rekao da on nudi “više od Ahtisarijevog plana”.

Server, poznat po stavovima suprotnim interesima Srba i Srbije objavio je na svom blogu “peacefare.net”, da bi ovaj predlog ostavio “kosovsku državu” znatno manje suverenu nego što je danas, dok bi se od Beograda tražilo da učini malo više od toga da ima predstavnika u Prištini.

danijel, server, n1

On smatra da ovim non pejperom Priština ne bi dobila praktično ništa, kako kaže, ni bilateralno priznanje od Srbije ni članstvo u UN, već samo “nejasna obećanja o postupanju sa suverenom državom”.

Tvrdi i da je “non pejper” duboko nepravedan jer ne nudi uzajamnost koju vidi u recipročnim pristupu Beograda zajednicama sa većinskom albanskom manjinom na jugu centralne Srbije kao što bi ga imale opštine na severu KiM.

Server je najavio da će za nekoliko dana na svom blogu objaviti sopstveni “non pejper” za Zapadni Balkan, koji će, kako je naveo, biti u skladu sa zvaničnom američkom politikom poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država Balkana, ali će sadržati sredstva za postizanje njihovog članstva država u Evropskoj uniji.

Izvor