Rusija uvela sankcije za osam zvaničnika EU

Rusija uvela sankcije za osam zvaničnika EU – JMU Radio-televizija Vojvodine

MOSKVA –

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je danas da se zabranjuje ulazak u zemlju za osam zvaničnika iz zemalja Evropske unije kao odgovor na sankcije EU.

Kako se navodi u saopštenju ruskog ministarstva na “crnoj listi” su, između ostalih, i predsednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli, šef berlinskog tužilaštva Jorg Raupah i zamenica predsednika Evropske komisije Vera Jurova, prenosi Rojters.

zabrana stop zaustavljanje blokada mito korupcija zakonodavstvo zaposljavanje javni sektor uprava samouprava

Sankcije su uvedene i predsedniku letonskog Nacionalnog saveta za elektronske medije Ivarsu Abolinšu, direktoru Centra za državni jezik Letonije Marisu Baltinšu, članu francuske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Žaku Meru, direktorki švedske odbrambene istraživačke agencije za odbranu Osi Skot i direktoru estonskog Odeljenja za jezike Ilmaru Tomusku.

Savet EU je 2. i 22. marta ove godine uveo sankcije za šest ruskih državljana, a ministarstvo navodi da je današnja mera preduzeta kao odgovor na postupak EU.

Ruske sankcije biće na dnevnom redu Samita EU

Sankcije Rusije protiv visokih zvaničnika EU biće predmet rasprave na Savetu spoljnih poslova EU i na samitu EU za koji se očekuje da će biti usredsređen na odnose sa Rusijom, javlja Tas s pozivajući se na diplomatski izvor u Briselu.

„Ovi postupci Rusije bez presedana biće očigledno stavljeni na raspravu na sledećem sastanku Saveta spoljnih poslova EU i na sastanku Evropskog saveta 25. aprila“, rekao je izvor i dodao da Evropska unija ove sankcije smatra „neprihvatljivim i neosnovanim korakom koji ne može ostati bez odgovora“.

Lavrov: Odnosi Rusije i SAD gori nego za vreme hladnog rata

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da su odnosi Rusije i Sjedinjenih Američkih Država gori nego u periodu hladnog rata zbog nedostatka uzajamnog poštovanja.

Lavrov je rekao da je Moskva spremna da normalizuje odnose sa Vašingtonom, ali da SAD treba da prestanu da se ponašaju kao “suvereni vladari” dok govore saveznicima protiv Rusije i Kine, prenosi AP.

Istakao da će se, ukoliko SAD budu izbegavale dijalog zasnovan na međusobnom poštovanju i balansu interesa, živeti u uslovima kakvi su bili tokom hladnog rata ili čak u gorim uslovima.

“Tokom Hladnog rata tenzije su bile velike i često su se dešavale rizične krizne situacije, ali je bilo međusobnog poštovanja. Čini mi se da sada imamo deficit toga”, naglasio je Lavrov u intervjuu za Raša tudej.

Izvor