Region: Vakcinisano 40.000 građana Crne Gore; U Hrvatskoj preminula još 41 osoba

Region: Vakcinisano 40.000 građana Crne Gore; U Hrvatskoj preminula još 41 osoba – JMU Radio-televizija Vojvodine

ZAGREB –

Hrvatska je danas produžila epidemiološke mere do 15. maja sa manjim izmenama kada je reč o prelasku granice.

Šef Štaba za civilnu zaštitu Davor Božinović, koji je i ministar unutrašnjih poslova, saopštio je da se izmena na granici odnosi na osobe koje u Hrvatsku dolaze iz država EU i šengenskog prostora, kao i prostora povezanog sa Šengenom.
Njima je, rekao je Božinović, ulazak omogućen na osnovu brzog antigenskog testa i neće morati da ponavljaju testiranje nakon ulaska u Hrvatsku ako ostaju duže od 10 dana.

granicni, prelaz, granica

Božinović je na konferenciji za novinare rekao da, ako su osobe prebolele kovid i vakcinisane su jednom dozom, neće morati da pokazuju test i da idu u karantin
“Iako je situacija nešto povoljnija, ne znači da se možemo da se opustimo niti da idemo sa ozbiljnijim popušnjem mera”, rekao je Božinović.

Preminula još 41 osoba

Zdravstvene vlasti Hrvatske prijavile su danas 41 smrtni slučaj kovida 19 i još 2.007 novozaraženih, koliko je registrovano u poslednja 24 sata među 9.282 urađena testa na korona virus.

Nacionalni štab Civilne zaštite saopštio je da u svim županijama trenutno ima ukupno 14.507 aktivnih slučajeva infekcije, od kojih je 2.237 pacijenata na bolničkom lečenju, a 253 su na respiratorima.

U samoizolaciji je trenutno 33.938 osoba, a od početka epidemije u Hrvatskoj su registrovana 332.183 slučaja zaraze i 7.081 smrtni slučaj.

Zaključno sa 29. aprilom Hrvatska je u kampanji imunizacije utrošila 872.726 doza vakcine koju je primilo 682.757 osoba, od toga 490.230 prvu dozu, a revakcinisano ih je 189.969.

Hrvatska se po broju ukupno zaražaneih od početka pandemije nalazi na 50. mestu liste koju vodi specijalizovani sajt worldometers.info, dok je prema broju umrlih na milion stanovnika na 21. mestu.Crna Gora donosi protokol o merma tokom letovanja

Crna Gora donosi protokol o letovanju

Vlada Crne Gore doneće uskoro detaljan protokol kojim će biti definisane epidemiološke mere za hotelijere, ugostitelje i turiste tokom predstojeće letnje sezone, a o njima će svi biti obavešteni putem medija, izjavila je direktorka Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Ana Tripković-Marković.

Ona je istakla da će tim protokolom, između ostalog, biti definisano šta se dešava u slučaju ako se gost zarazi virusom korona, kome se javlja i ko snosi troškove lečenja.

“Na taj način obezbedićemo sigurnost i bezbednost svakog gosta, a bezbednost i epidemiološka situacija su nam na prvom mestu i na tome ćemo intenzivno raditi u narednih nekoliko nedelja”, rekla je Tripković-Marković u Baru novinarima iz Srbije.

Pored toga, ona navodi da je Crna Gora od Svetskog saveta za turizam dobila na korišćenje oznaku “safe travel”, zato što, kako kaže, ispunjava određene epidemiološke standarde.

Dodala je i da je trenutno u procesu komisijski pregled svakog hotela, restorana i turističke organizacije u Crnoj Gori u kojoj meri svako od njih poštuje te standarde.

“Ukoliko su ti standardi zadovoljavajući, oni će dobiti oznaku sejf travel, a i periodično ćemo kontrolisati da li se standardi poštuju”, objasnila je Tripković-Marković.

Izrazila je nadu da će u Crnoj Gori uskoro biti završena i kampanja vakcinacije i zahvalila Srbiji što je deo građana Crne Gore vakcinisan dozama koje je donirala.

“Što se tiče bezbednosne situacije, mislim da ćemo biti baš u dobroj poziciji”, zaključila je Tripković-Marković.

Vakcinisano 40.000 građana

U Crnoj Gori je do sada prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 40.156 osoba, odnosno šest i po odsto stanovništva, a drugu dozu 21.589 građana, što je oko tri i po odsto od ukupnog broja stanovnika, objavljeno je na sajtu covidodgovor.me.

Prvu dozu vakcine danas su primile samo 64 osobe, a drugu 865 ljudi.

Za vakcinaciju protiv koronavirusa prijavile su se 94.568 osobe, što je 15,3 odsto populacije.

U bolnicama u Crnoj Gori trenutno se leči 297 obolelih od kovida, što je 13 odsto od ukupnog broja aktivnih slučajeva, a osam manje nego prethodnog dana.

Iz Kliničkog centra Crne Gore je saopšteno da se u toj zdravstvenoj ustanovi leči 87 pacijenata sa kovid infekcijom, od kojih je 35 životno ugroženo.

U Crnoj Gori je, prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, aktivno 2.367 slučajeva koronavirusa.

Izvor