Nesvakidašnja kućica za hobite vraća nas u svet bajki, detinjstva i mašte

Nesvakidašnja kućica za hobite vraća nas u svet bajki, detinjstva i mašte – JMU Radio-televizija Vojvodine

BATOČINA –

Kragujevački arhitekta i umetnik Nagib Ismailović napravio je kućicu za hobite inspirisan Tolkinovim svetom i romanima ali i starom slovenskom mitologijom i istorijom. Kućica se nalazi u Batočini u okviru zabavnog parka ,,Bora lavirint’’ i vraća nas u svet bajki, detinjstva i mašte.

,,Da li avanture moraju da se završe? Verovatno ne. Neko drugi će uvek morati da nastavi priču’’. Ovo je jedan od citata iz Tolkinovog romana ,,Hobit’’ koji kao da opisuje kragujevačkog arhitektu i umetnika Nagiba Ismailovića koji je u okviru zabavnog parka ,,Bora lavirint’’ u Batočini za godinu dana napravio kućicu za hobite.

kućica, za, hobite

Bio sam tu i dizajner, bio sam tu i projektant a onda sam bio i majstor, dakle bio sam skup više majstora a to je već umetnost. Mnogo tu ima materijala počev od raznih komponenata jer sve je to mnogo bilo teško, teško je bilo dovući te materijale i kamen sam vukao dovde 140 kilometara. Stene moraju biti u formi kamena, morate da prikažete kao da su nagrižene vremenom, a tu su i okrugla vrata koja sam uradio od hrasta, gde sam prikazao stari srpski hrast a vrata su okrugla da bi davala toplinu,kaže Nagib Ismailović- arhitekta i umetnik.

Kada zakoračite u kućicu za hobite ušli ste u bajku. Pred vama se otvaraju kružna hrastova vrata i vode vas u uske hodnike sa pet prostorija visine greda do metar i pedeset. U centru je ognjište a sama unutrašnjost prostire se na 85 kvadrata.

“2Kroz sve to ja prikazujem i srpsku istoriju zato što počinjemo sa pragovima gde dete svaki put mora da preskoči prag, a onda sam napravio deci namerno uže prolaze gde oni moraju da se provlače. Pri tome sam vodio računa da deci stvorim onaj imaginarni svet pa sam napravio i tajna vrata da se oni igraju i pitaju pa gde su ta tajna vrata, pa da ih traže, da se igraju kao žmurke, da im se to dočara i onda je i to jedna vrsta malog lavirinta unutra” rekao je Ismailović

Hobitska kuća nalazi se u okviru zabavnog parka ,,Bora lavirint’’ u Batočini koji se prostire na skoro tri hektara. Kućica će pre svega biti namenjena deci ali i odraslima koji su zadržali to dete u sebi.

“To je jedan čaroban svet, ja sam ga tako i stvorio. Čitao sam Tolkina i sam Tolkin se vraćao u istoriju a i ja sam se vraćao u istoriju i drago mi je što sam se vratio. Ovde sam prikazao i deo segmenata moje stare kuće, gde sam živeo pa sam prikazao i one kamarice, a tu je i bunar kako bi rekli bunar želja iz bajke princeza i žabac” izjavio je Ismailović.

” Još iza ugla možda nas čeka, nov put ili tajna kapija neka’’- kućica za hobite budi maštu i uvodi nas u čarobni svet bajki.

Izvor