Vučić: Objavljivanje non pejpera strategija nekih bližih Prištini

Vučić: Objavljivanje non pejpera strategija nekih bližih Prištini – JMU Radio-televizija Vojvodine

BEOGRAD –

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da Beograd pažljivo analizira “non pejper” o rešenju za KiM, ali da o detaljima ne može da govori, te istakao da ga plaši da je njegovo objavljivanje smišljena strategija nekih koji su po pitanju KiM bliži stavovima Prištine, nego Beograda.

Na pitanje do kakvih se zaključaka stiglo analizom “non pejpera”, i šta je za Srbiju prihvatljivo, s obzirom na njegovu izjavu da su neki delovi bolji i prihvatljivi od Ahtisarijevog plana, Vučić je rekao da su delovi prihvatljiviji od Ahtisarijevog plana, ali da to ne znači da je rešenje dobro.

av

“Komplikovano je sve to, ali ne bih sada o tome govorio, jer imam neke dodatne strahove koje ne bih da iznosim u javnost… Plašim se da je objavljivanje ‘non pejpera’ bila smišljena strategija u određenim krugovima koji su po pitanju KiM mnogo bliži stavovima Prištine, nego Beograda, u taktičkom smislu”, rekao je Vučić.

Delegacija EU: Ajhorst ni iko iz EU nema veze sa non pejperom

Delegacija Evropske unije u Srbiji saopštila je da oštro odbacuje tvrdnje da je izvršna direktorka Evropske službe za spoljne poslove (EEAS), Angelina Ajhorst, autorka takozvanog “non-pejpera” o budućnosti Kosova i Metohije.

“Oštro odbacujemo tvrdnju Srpskog telegrafa. Izvršna direktorka EEAS Angelina Ajhorst, niti bilo ko iz institucija EU, nemaju bilo kakve veze sa ovim dokumentom, niti su ga izradili, niti su ga podržali. Bilo kakva informacija kojom se tvrdi suprotno je netačna”, navodi se u saopštenju Delegacije EU u Srbiji.

Kako se dodaje, “navodni non-paper ne odražava stavove EU i EU se snažno distancira od njega i nema nikakve veze sa njim”.

On je dodao da nije od onih koji će da psuje i govori loše o idejama i dokumentima, dok to dobro ne prouči.
Beograd, kaže, sve to analizira, izvlači zaključke, i zato smo i pripremljeni.

“Moramo da budemo mirni, pametni, odgovorni i da se ne udaramo u prsa, već da zemlji obezbedimo mir, stabilnost za naš narod na KiM, da vidimo kako da čuvamo vitalne nacionalne interese”, rekao je Vučić.
Dodao je da detalje analize ne može da iznosi u javnost, jer bi time otkrio deo naših karata i onoga što tek predstoji u dijalogu.

U dijalogu s Prištinom, kompromis je jedino rešenje

Beograd je za otvoreni dijalog sa Prištinom, a kompromis je jedino rešenje, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić.

Vučić je to rekao upitan da komentariše izjavu Viole fon Kramon da poslednji non pejper predviđa uspešno rešavanje kosovskog pitanja.

“Dodatno sam se zabrinuo znajući njeno delo i razmišljanja. Mi smo otvoreni za dijalog, druga strana nije, ali valjda će se i to promeniti. Kompromisno rešenje je moguće rešenje, a ne da se traži od Srbije da prizna sopstveno poniženje”, rekao je Vučić novinarima nakon otvaranja obilaznice oko Beograda.

Primetio je da je Fon Kramon važna, a da je on, kako je rekao, “jedan mali čovek sa Balkana”.

“Razgovor argumentima, za pravila jednaka za sve”

Vučić je izjavio je da se tokom prve runde međustranačkog dijaloga, bez posredovanja stranaca, razgovaralo argumentima, da će se razgovori nastaviti, te da je lično uveren u dobre rezultate.

“Mi smo juče razgovarali i sve što mogu da kažem da je bio civilizovan, odmeren dijalog, razgovarali smo argumentima. Nastavićemo dijalog i uveren sam da ćemo imati dobre rezultate”, rekao je Vučić novinarima na obilaznici.

Prema njegovim rečima, dobri rezultati znače da se uspostave pravila i procedure koja će da važe za sve jednako, za one u vlasti i u opoziciji, da svi budu jednako zadovoljni i nezadovoljni.

“To je nešto najbolje, da možemo građane da pozovemo na slobodne izbore, a narod neka odluči”, rekao je Vučić.

“Dok sam predsednik nema sankcija Rusiji i Kini”

Dok sam ja predsednik Srbija neće voditi politiku uvođenja sankcija Kini i Rusiji, poručio je danas šef srpske države Aleksandar Vučić.

Na pitanje za komentar na navodnu najavu ambasadora Srbije u Rusiji Miroslava Lazanskog o osnivanju Peterburškog informativnog centra, kao i da navodno iza toga stoji Jevgenij Rogozin, koji je na crnoj listi SAD, te pitanje da li će se Rogozin naći i na crnoj listi Srbije, rekao da ništa ne zna o osnivanju takve institucije.

“Što se tiče stavljanja na crne liste građana Rusije i Kine, Srbija u tome nije učestvovala jer to svakako ne bi bio prijateljski gest prema našim prijateljima iz Rusije i Kine”, kazao je on.

Vučić je rekao da je još malo vremena ostalo, pošto su, kako kaže, njegovi politički protivnici svakako pobednici na izborima u Beogradu, a da nisu daleko od toga da pobede na drugim izborima.

Onda mogu, kako je rekao, da vode politiku sankcija.

“Dok sam ja predsednik Srbija neće biti uvođenja sankcija Kini i Rusiji. Ja to govorim na svakom mestu, jer samo iskrena i jasna politike može da bude politika koja vodi Srbiju u budućnost”, ocenio je on.

Rekao je da ima dovoljno velika leđa da može da izdrži sve pritiske.

“Mi da ulazimo u sukobe sa Kinom i Rusiju nećemo sigurno”, podvukao je on.

Ujedno se zahvalio građanima i graditeljima iz Azerbejdžana, istakavši da će Srbija nastaviti da gradi, radi i raste brže nego što smo se sami nadali, ali stabilno, i da raste brže nego što bi poneki želeli.

“Nećemo da se izvinjavamo za to. Politiku ćemo da vodimo sami, a ona će uvek biti u interesu Srbije i njenih građana”, zaključio je Vučić.

“Očekujem da prvi kvartal završimo u plusu”

On je izrazio uverenje da će Srbija prvi kvartal i pored očekivanih procena o negativnom rastu, završiti u “plusu”, što je kaže, preliminarna procena.

“Naše procene za prvi kvartal ispostavile su se, srećom, netačnim. Očekivali smo stopu rasta minus 1,3, kako bismo mogli da do kraja godine ostvarili rast od 6 odsto. Verujem da ćemo svakako biti u plusu, a ne u minusu, čak i za prvi kvartal”, rekao je Vučić na svečanosti otvaranja obilaznice.

To, istakao je, daje Srbiji fantastičan elan i izvanrednu šansu za brzi napredak.

“Raste nam industrijska proizvodnja brže nego što smo očekivali, kao i sektor usluga, građevina isto ide brže od očekivanog. To su fantastične vesti za Srbiju i očekujem da ljudi to osete kroz poboljšanje životnog standarda”, rekao je predsednik Srbije.

Izvor