Premijerka: Radovi na bolnicama su slika današnje Srbije

Premijerka: Radovi na bolnicama su slika današnje Srbije – JMU Radio-televizija Vojvodine

NOVI SAD –

U punom jeku su radovi na izgradnji potpuno novih lamela B i C Kliničkog centra Vojvodine (KCV), a po završetku radova tu će biti smešteno gotovo 400 ležajeva i 16 operacionih sala na preko 30.000 kvadratnih metara.

Prema rečima premijerke Ane Brnabić, radovi u KCV-u značiće mnogo za čitavu Vojvodinu, ali je to gradilište samo mali deo onoga što Srbija danas ulaže u svoj zdravstveni sistem.

kcv, klinicki, centar, vojvodine, radovi,

Brnabić je podsetila da je u okviru projekta “Jedna milijarda evra u zdravstvo”, koji je 2017. godine inicirao predsednik Aleksandar Vučić, urađeno već veoma mnogo, kao i da se trenutno na radi na izgradnji novih, ali i rekonstrukcijama domova zdravlja, opštih bolnica i kliničkih centara u Srbiji.

“Radi se u Pirotu, Prokuplju, Smederevskoj Palanci i Loznici na Opštim bolnicama. Ovi blokovi B i C KCV-a počeli su da se rade pre više od 30 i bili su, kao i mnogi objektu, godinama u sivoj fazi. Sada su ovakvi objekti slika svega ono što je Srbija danas – Srbija u kojoj se gradi i u kojoj se radi”, kazala je Brnabić prilikom obilaska radova na proširenju KCV-a.

Dodala je da se neki projekti u zdravstvu finansiraju i direktno iz budžeta, kakav je bio slučaj i sa potpuno rekonstruisanom Klinikom za interne bolesti u okviru KCV-a, a u koju je uloženo sedam miliona evra.

Ona se zahvalila i Evropskoj investicionoj banci (EIB) koja je, kako je istakla, imala razumevanja i sluha za projekte i ulaganja u zdravstvenim sistem širom Srbije, podsetivši da je EIB pomogao i prilikom rekonstrukcije dela Kliničkog centra Srbije, ali u gradnji potpuno novog Kliničkog centra u Nišu.

klinicki, centar, vojvodine, radovi, kcv

Ona je istakla da je prezadovoljna sa svim onim što se radi u Novom Sadu, najavivši novi dolazak u najveći grad severne pokrajine tokom sledeće nedelje, kada će biti postavljanje kamena temeljca za početak radova na, kako je navela, ozbiljnoj investicija za koju se Vlada zajedno sa Pokrajinom i Gradom Novim Sadom pripremala pune četiri godine.

Radovi u KCV obuhvataju dogradnju lamela B i C Urgentno dijagnostičkog centra površine od preko 33.000 kvadratnih metara, a planirana je i izgradnja direktne topla veza sa Poliklinikom, Internom klinikom i Urgentnim centrom.

U okviru lamele B i C planiran je i hirurški blok koje će se sastojati od 16 operacionih sala, jedinica intenzivne i poluintenzivne nege sa ukupno 348 kreveta, 22 kreveta za hiruršku intenzivnu negu, 24 kreveta na poluintenzivnoj hirurškoj nezi i 14 kreveta za jedinicu za transplantacionu hirurgiju u okviru potpuno nove jedinice Kliničkog centra Vojvodine. Blokovi će imati ukupno 10 liftova i četiri stepenišna jezgra.

Ugovor o izgradnji i rekonstrukciji Kliničkog centra Vojvodine potpisali su 27. novembra ministar zdravlja Zlatibor Lončar i izvršni direktor Konzorcijuma ” GH Holding ” Gregor Jernejc.

Glavni projekat je završen 2015. godine, a građevinska dozvola je dobijena oktobra 2016. godine. Za izvođača radova na tenderu je izabran Konzorcijum “GH Holding” iz Ljubljane i Delta Inženjering iz Beograda.

Izvor