Počelo proširenje Kliničkog centra Vojvodine posle 30 godina

Počelo proširenje Kliničkog centra Vojvodine posle 30 godina – JMU Radio-televizija Vojvodine

NOVI SAD –

Radovi na izgradnji novih 30.000 kvadratnih metara prostora za urgentno-dijagnostički centar Kliničkog centra Vojvodine (KCV) su počeli, a direktorka te ustanove dr Edita Stokić navela je danas da će to omogućiti unapređenje rada celokupne zdravstvene struke, pošto će se ovde, između ostalog, naći i 16 operacionih sala i 14 postelja namenjenih za transplatacije organa.

Prema njenim rečim, čitavo prizemlje biće u funkciji dijagnostičkog centra, dok će hirurška odeljenja zauzeti prostor na gornjim spratovima.

kcv

“U poslednjem kvartalu u našoj specijalističkoj poliklinici pomoć je zatražilo 120.000 ljudi, što je jedan manji grad. Obavljeno je 4.000 hirurških zahvata, i to u vremenima kada imamo i kovid pacijente”, navela je Stokić.

Prema rečima direktorke KCV Edite Stokić to je gradilište lamela B i C Urgentno-dijagnostičkog centra, koji će obuhvatiti oko 30 000 m2, raspolagaće sa 348 postelja i 16 operacionih sala. Prizemlje će sublimirati dijagnostičke procedure radiologiju, laboratoriju i nuklearnu medicinu, a drugi, treći i četvrti sprat su rezervisani za hirurške grane medicine.

mirovic

U okviru lamele B i C planiran je i hirurški blok koje će se sastojati od 16 operacionih sala, jedinica intenzivne i poluintenzivne nege sa ukupno 348 kreveta, 22 kreveta za hiruršku intenzivnu negu, 24 kreveta na poluintenzivnoj hirurškoj nezi i 14 kreveta za jedinicu za transplantacionu hirurgiju u okviru potpuno nove jedinice Kliničkog centra Vojvodine. Blokovi će imati ukupno 10 liftova i četiri stepenišna jezgra.

gradilište, kcv

Ugovor o izgradnji i rekonstrukciji Kliničkog centra Vojvodine potpisali su 27. novembra ministar zdravlja Zlatibor Lončar i izvršni direktor Konzorcijuma “GH Holding ” Gregor Jernejc.

Glavni projekat je završen 2015. godine, a građevinska dozvola je dobijena oktobra 2016. godine. Za izvođača radova na tenderu je izabran Konzorcijum “GH Holding” iz Ljubljane i Delta Inženjering iz Beograda.

Vučević: Nestvarno

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je prilikom obilaska radova na proširenju KCV da mu deluje kao nestvarno kada pogleda šta se sve gradi u najvećem gradu severne pokrajine.

“Deluje za ne poverovati šta se sve dešava u Novom Sadu. Juče je počela izgradnja nove bolnice koja je sada Kovid, a sutra će biti gradska, a evo i projekat koji stoji decenijama konačno punom parom ide napred i dobićemo Klinički centar kakav ovaj deo Srbije zaslužuje. Ovo su veliki dani za naše zdravstvo bez kojeg nemamo budućnost, a da bi budućnost bila izvesnija moramo nastaviti proces vakcinacije. Sa jučerašnjim danom u Novom Sadu je vakcinisano 125 000 građana, od toga 84 000 njih potpuno. U procentima to je 39,8 posto populacije, ali nema stajanja. Apelujem na mlade i na one između 50 i 60 godina da se vakcinišu, da zaštite sebe i svoje porodice, pa da se svi što pre vratimo normalnom životu “, naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Kaže da će sigurniju i bezbedniju budućnost omogućiti i brži proces vakcinacije, uz podsetnik da se u Novom Sadu do sada vakcinisalo 125.000 ljudi, što predstavlja 38 odsto populacije u ovom gradu, ali je dodao da taj broj treba da bude i veći.

vucevic

Premijerka: Radovi na bolnicama su slika današnje Srbije

U punom jeku su radovi na izgradnji potpuno novih lamela B i C Kliničkog centra Vojvodine (KCV), a po završetku radova tu će biti smešteno gotovo 400 ležajeva i 16 operacionih sala na preko 30.000 kvadratnih metara.

Prema rečima premijerke Ane Brnabić, radovi u KCV-u značiće mnogo za čitavu Vojvodinu, ali je to gradilište samo mali deo onoga što Srbija danas ulaže u svoj zdravstveni sistem.

Ona je istakla da je prezadovoljna sa svim onim što se radi u Novom Sadu, najavivši novi dolazak u najveći grad severne pokrajine tokom sledeće nedelje, kada će biti postavljanje kamena temeljca za početak radova na, kako je navela, ozbiljnoj investicija za koju se Vlada zajedno sa Pokrajinom i Gradom Novim Sadom pripremala pune četiri godine.

brnabic

Lončar: Zaposlićemo sve zdravstvene radnike koji su potrebni

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će se u proširenim objektima zdravstvenih ustanova na teritoriji Novog Sada i Vojvodine zaposliti svi potrebni zdravstveni radnici.

On je nakon obilaska radova na izgradnji novih blokova Kliničkog centra Vojvodine rekao da niko ne treba da se sekira jer Srbija ima dovoljno kadrova, za razliku od brojnih evropskih zemalja koji nemaju koga da zaposle.

“Kod nas to nije slučaj, ovde će se zaposliti svi potrebni medicinski radnici, a razmišljamo da uskoro i medicinari uđu u tu kategoriju ljudi koji dobijaju mogućnost kupovine jeftinijih stanova, kao što sada mogu da učine zaposleni u strukturama bezbednosti”, naveo je Lončar.

loncar

Lončar je ocenio i da će povoljniji uslovi za kupovinu nekretnina uticati na to da medicinski radnici u još većoj meri ostaju u Srbiji, kao i da su u poslednje vreme medicinarima povećane plate, nabavljena bolja oprema za ustanove u kojima rade, kao i da su oni često bili na raznim usavršavanjima.

Lončar je omaškom rekao da je od početka epidemije od posledica korona virusa u Novom Sadu preminulo 1.100 osoba, ali je kasnije u izjavi za Tanjug precizirao da je reč o broju umrlih u Vojvodini.

On ističe da Ministarstvo ništa ne krije i da su svi podaci transparentni, pa tako i oni o broju umrlih od kovida.

Komentarišući navode predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da je tokom marta meseca 2021. godine u Srbiji broj umrlih od kovida veći za 50 odsto nego u istom mesecu prethodne godine, Lončar je poručio Đilasu da se ne bavi zdravstvom jer je očito da se u to ne razume.

“On navija za što veći broj umrlih, to mu je politika, širi paniku među građanima i hoće da bude pametan sa jednim delim statistike, a to se ne gleda tako. U celoj Evropi broj umrlih je povećan, ali da biste imali precizne podatke morate uzeti čitavu godinu u razmatranje”, rekao je Lončar.

Prema Lončarevima navodima vrlo je štetno kada se u tako ozbiljne stvari mešaju oni koji su nestručni i zlonamerni.

“Đilas neka nastavi da gleda kako da krade i šta će da radi sa Mauricijusom i kako će vraćati sekunde unazad da bi uzeo što više novca, a u zdravstvo neka se ne meša”, naveo je Lončar.

Izvor