Odličan žreb za košarkaše Srbije na Evrobasketu

Odličan žreb za košarkaše Srbije na Evrobasketu – JMU Radio-televizija Vojvodine

BERLIN –

Košarkaška reprezentacija Srbije na Evropskom prvenstvu 2022. godine igraće u D grupi sa Češkom, Poljskom, Finskom, Izraelom i Holandijom, odlučeno je danas žrebom u Berlinu.

Domaćini 41. Evrobasketa su Nemačka, Italija, Češka i Gruzija, a srpski košarkaši će mečeve u grupnoj fazi takmičenja igrati u Pragu.

kosarka,, orlovi

Evropski šampionat na programu je od 1. do 18. septembra 2022. godine, a prema sistemu takmičenja četiri prvoplasirana tima iz svake grupe izboriće plasman u osminu finala.

Završnica šampionata Starog kontinenta igraće se u Berlinu.

Žreb je bio poludirigovan, jer su domaćini grupa unapred izabrali po jednog rivala na osnovu komercijalnog i marketinškog kriterijuma, pa su tako Italijani birali Estonce, Česi Poljake, Nemačka Litvaniju, a Gruzija Tursku.

U svečanoj ceremoniji izvlačenja učestvovao je najbolji nemački košarkaš svih vremena Dirk Novicki, koji je ambasador Evrobasketa 2022.

eurobasket, 2022

Asistirali su mu bivši reprezentativac Italije Roberto Brunamonti i nekadašnji član nacionalnog tima Gruzije Viktor Sanikidze. Tom prilikom predstavljena je i maskota šampionata.

U grupi A, koja će se igrati u Tbilisiju takmičiće se Španija, Turska, Gruzija, Rusija, Belgija i Bugarska.

Grupu B, kojoj će domaćin biti Keln, čine Nemačka, Litvanija, Francuska, Slovenija, Mađarska, Bosna i Hercegovina, dok će u C grupi u Milanu igrati Italija, Estonija, Grčka, Hrvatska, Ukrajina, Velika Britanija.

Titulu prvaka Evrope braniće selekcija Slovenije, koja je na minulom Evropskom prvenstvu 2017. godine u finalu bila bolja od reprezentacije Srbije.

Krstić: U skorije vreme nismo dobili bolju grupu

Prvi utisak je da smo imali dobar žreb”, rekao je Tanjugu direktor košarkaške reprezentacije Srbije Nenad Krstić, nakon izvlačenja grupa za Evropsko prvenstvo 2022. godine.

“Uživo smo u Savezu pratili izvlačenje za sastav grupa i ono što na prvu loptu mogu da kažem je da u skorije vreme nismo dobili bolju grupu. To je moj stav, ali mislim da će se mnogi složiti sa tim”, konstatovao je Krstić.

Nekadašnji reprezentativac poziva na oprez, ali ističe da selekcija Srbije nalazi na lakšoj strani “kostura”.

“Ne želimo i ne smemo da potcenjujemo nijednog rivala, ali objektivno je B grupa sa Litvanijom, Francuskom, Slovenijom i Nemačkom najkvalitetnija. Ipak, još je rano davati bilo kakve prognoze, jer mnogo toga će zavisiti u kakvim sastavima će reprezentacije doći na Evropski šampionat”, kaže Krstić i dodaje:

“Bili smo svedoci u kvalifikacijama da su se iznenađenje često dešavala. Istina, mnoge reprezentacije su igrale u kombinovanim sastavima, ali ni u jednom trenutku ne sme doći do opuštanja”.

Reprezentaciji Srbije krajem juna i početkom jula predstoje kvalifikacije za Olimpijske igre, a Krstić je potvrdio da će Orlovi u sklopu priprema za taj kvalifikacioni turnir učestvovati na Akropolis kupu od 18. do 20. juna.

Rivali će im, osim domaćina Grčke, biti Portoriko i još jedna selekcija.

Direktor srpskog nacionalnog tima, međutim, još nije mogao da precizira datum početka priprema.

“Mi smo napravili okviran plan, ali on se “kosi” sa završetkom KLS lige, ligama po Evropi i NBA. Tražimo najbolje rešenje, pratimo situaciju, a zbog svih poteškoća sa rasporedom, verovatno će biti naknadnih priključaka igrača, što je i normalno”, zaključio je Krstić.

Izvor