Nedimović: Potrošnja goveđeg mesa pala 70 odsto zbog korone

Nedimović: Potrošnja goveđeg mesa pala 70 odsto zbog korone – JMU Radio-televizija Vojvodine

BEOGRAD –

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je zbog pandemije korona virusa opala i potrošnja mesa u Srbiji, a goveđeg čak 70 odsto zbog toga što restorani nisu redovno radili.

video icon

To je dovelo i do pada cena mesa, ali država je tri puta intervenisala na tržištu preko Robnih rezervi ili dodatnom finansijskom podrškom, kako bi se taj sektor stavio po kontrolu, rekao je Nedimović u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanja poslanika o situaciji na tržištu mesa.

supermarket, tempo, koronavirus, proizvodi, kupovina, rafovi, meso

Nedimović je istakao da je u budžetu za podsticaje čak 70 odsto novca namenjeno za stočarstvo.

Kako je rekao, sada cena žive vage jagnjećeg mesa iznosti 260 dinara, a goveđeg od 2,05 do 2,10 evra po kilogramu, na šta ide subvencija države.

Ministar je istakao da je država otvorila i nova izvozna tržišta, kao i da otvara tržišta Golfskog zaliva, koja imaju veliki potencijal za izvoz srpskog mesa.

Nedimović je naglasio da subvencija po grlu ovce iznosi čak 7.000 dinara, a za jaganjce 2.000 dinara.

“To su subvencije koje su ubedljivo najveće u okruženju, a veće čak nego i u EU. To je način na koji država može da se bori”, naveo je Nedimović.

Izrazio je očekivanje da će sa početkom rada resotrana i povećanjem izvoza biti stabilizovana situacija na trižištu mesa i da ove godine više nećemo imati problem niskih cena.

[embedded content]

Izvor