Krivokapić: Leposavić doveo u pitanje preuzete obaveze Crne Gore

Krivokapić: Leposavić doveo u pitanje preuzete obaveze Crne Gore – JMU Radio-televizija Vojvodine

PODGORICA –

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić izjavio je danas da je ministar Vladimir Leposavić uradio nešto neprimereno, za šta nije ovlašćen, time što je doveo u pitanje ranije preuzete međunarodne obaveze Crne Gore.

Krivokapić je za TV K1 naveo da je Leposavić na neki način doveo u sumnju Haški tribunal i njegove odluke i time, bez obzira što je rekao da nije negirao genocid u Srebrenici, to na indirektan način ustvari i uradio.

zdravko, krivokapić

“On je negirao sve odluke Haškog tribunala, a da li je ovlašćen za to? Da li je to razlog zbog kojeg bi svaki čovek u nekoj drugoj državi bio smenjen i zar premijer, kada je nezadovoljan radom ministra, nema pravo da ga razreši. Ja mislim da ima”, kazao je Krivokapić.

Prema njegovim rečima, poenta priče u ovom slučaju je ta što se predstavlja da je jedan čovek značajniji od celog sistema.

“Taj čovek je sada toliko značajan jer se koristi u političke svrhe i treba da ispadne heroj”, smatra Krivokapić.

Ističe da je istina da je rekao ministrima da imaju slobodu, ali i da ta sloboda ima odgovarajuća ograničenja.

“Taj ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava ima obavezu na osnovu sporazuma i svih prethodnih dogovora da poštuje sve prethodno preuzete međunarodne obaveze”, rekao je crnogorski premijer.

Krivokapić je ukazao da je svoje obaveze u tom slučaju završio, odnosno poslao je Skupštini zahtev za razrešenje Leposavića, a da je sada na Skupštini da to i završi.

Na pitanje koliko su važni izbori u Herceg Novom, Krivokapić kaže da su svi izbori važni, ali da je problem to što se u Crnoj Gori svi izbori predstavljaju kao sudnji dan, što nije tako.

“Svi izbori su na neki način važni. Nadam se da će Crna Gora imati sve izbore u jednom danu da ne razmišljamo o tome iz meseca u mesec. Crna Gora mora da krene jednim drugim putem definisanja svih izbora. Jedan dan za sve izbore”, kazao je crnogorski premijer.

Protiv organizovanog kriminala sa državama regiona

Krivokapić je izjavio da je ta zemlja krenula u borbu sa organizovanim kriminalom kako bi pobedila i da očekuje podršku i zemalja u regionu, jer se radi o međunarodnom kriminalu sa kojim mora da se suoči samo uz međudržavnu saradnju.

Krivokapić je za TV K1 kazao da je borba sa organizovanim kriminalom ključna aktivnost koju su sebi nametnuli kada je formirana Vlada koju predvodi.

Kako kaže, ta borba nije laka, jer se radi o borbi sa sistemom koji funkcioniše na određenim pravilima, a koji u Crnoj Gori ima upliv i u politiku, policiju, sudstvo, tužilaštvo.

„Krenuli smo u borbu, borba je počela i trajaće u svim segmentima“, kazao je crnogorski premijer.

Na pitanje sa kim se bore unutar sistema, Krivokapić kaže da je unutar sistema zatečeno specifično stanje koje se odnosi na curenje, čak i trgovinu informacijama.

„To je nešto što je postala najbolja šansa za određene ljude, napadaju računare, preuzimaju informacije pre nego što postanu zvanične, svaki korak prate“, kazao je Krivokapić, navodeći da je čak jedno vreme i on bio praćen.

Navodi da je i u policiji i u vojsci polarizovana situacija.

Odgovarajući na pitanje da li u takvoj atmosferi mogu da se bore protiv organizovanog kriminala, predsednik vlade Crne Gore potvrđuje i kaže da su u tu bitku krenuli kako bi pobedili.

Na pitanje da li po tom pitanju sarađuju sa Srbijom, crnogorski premijer ističe da je napravljen niz koraka u tom pravcu.

„Mislim da će ta saradnja biti sve bolja i kvalitetnija. Bez međudržavne saradnje ne možete se boriti sa organizovanim kriminalom, pogotovu što se radi o međunarodnom kriminalu i očekujemo podršku od zemalja regiona, jer ova borba nije samo borba Crne Gore“, rekao je Krivokapić.

Navodi da su, prema svim informacijama sa kojima raspolaže, građani Crne Gore apsolutno bezbedni.

Očekujem poziv Brnabić za posetu Beogradu

Krivokapić je izjavio da očekuje poziv premijerke Srbije Ane Brnabić da zvanično poseti Beograd i ocenio da su odnosi dve zemlje u poslednje vreme intenzivirani, ali da se na žalost ne može sve dovesti na najbolju meru preko noći.

Kako je naveo za TV K1, i sa premijerkom Brnabić, ali i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem čuo se par puta i nadao se da će poziv za posetu dobiti od 17. aprila do Vaskrsa, ali da se nije desio.

„Nadam se da će biti od Vaskrsa do 15. maja. Ako nešto zavisi od Zdravka Krivokapića, ja sam tu“, kaže Krivokapić.

Prema njegovim rečima, dogovrene su određene aktivnosti.

„Čekam poziv za zvaničnu posetu, bez poziva nigde ne idem. Imam rodbinu u Beogradu, ali ne bih voleo da posetom njima na neki način kažem da ne želim prethodno da dođem kao zvaničnik u Srbiju“, kazao je Krivokapić.

Ističe da crnogorski i srpski ministri u poslednje vreme imaju intenzivnu saradnju.

„Život teče, imamo brojne zajedničke aktivnosti, ne možemo sve preko noći dovesti na najbolju meru na koju želimo. Meni je žao što se ovde u Crnoj Gori i u Beogradu pojedine političke struktrure predstavljaju kao jedini predstavnici Crne Gore. To nije dobro, jer nisu formalni predstavnici Crne Gore“, kazao je Krivokapić.

Očekuje da će se odnosi dve zemlje izdići na najviši mogući nivo.

Izvor