Kluge: Virus još može da nanese regionu pogubne posledice

Kluge: Virus još može da nanese regionu pogubne posledice – JMU Radio-televizija Vojvodine

ŽENEVA –

Direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge saopštio je da je u ovom trenutku broj Evropljana vakcinisanih protiv Kovid 19 veći od broja onih koju su preležali koronu i naglasio da virus u regionu ima još potencijal da nanese pogubne posledice.

Direktor SZO za Evropu se obratio danas povodom Evropske nedelje imunizacije (ENI), navodeći da SZO posebno saoseća sa narodom Indije i njihovom borbom protiv stravičnog naleta KOVID-19 i pozvao je zemlje evropskog regiona da učine sve što mogu da pomognu i podrže Indiju u toj borbi.

hans, kluge

On je podsetio da su u evropskom regionu prošla 462 dana od kada su prijavljeni prvi slučajevi KOVID-19, a da je na osnovu broja potvrđenih slučajeva 5,5 odsto celokupne evropske populacije do sada imalo KOVID-19, dok je 7 odsto stanovništa u ovom trenutku završilo kompletnu imunizaciju.

Kluge je rekao i da dok novi slučajevi, hospitalizacije i smrtni slučajevi opadaju, pretnja ostaje prisutna, a virus još ima potencijal da nanese pogubne posledice, pošto je blizu polovine svih infekcija KOVID-19 u Evropi prijavljeno tokom prva 4 meseca ove godine.

Direktor SZO smatra da je od ključne važnosti da nacionalne vlade u regionu imunizuju one koji su u najvećem riziku od teškog oblika bolesti i smrtnog ishoda i naveo je da je do danas primenjeno oko 215 miliona doza vakcina, a otprilike 16 odsto evropskog stanovništva dobilo je prvu dozu vakcine, među njima 81 odsto zdravstvenih radnika u 28 zemalja.

Kluge je naglasio da svake godine tokom Evropske nedelje imunizacije SZO ističe da nas već više od 200 godina vakcine štite od bolesti opasnih po život, a danas nam pomažu u zaštiti od više od 20 bolesti, od upale pluća do raka grlića materice, a sada i od KOVID-19.

On je rekao da podatak da su zemlje evropskog regiona u proseku dostigle 96 odsto u vakcinaciji dece protiv morbila tokom 2019. godine, svedoči o posvećenosti vlada u borbi protiv ove bolesti i da nam je sada potrebna takva posvećenost vakcinaciji protiv virusa SARS-CoV-2.

Kluge je rekao i da vakcine mogu da promene tok istorije, ali samo ako se ponašamo odgovorno i vakcinišemo kada nam se pruži prilika.

Izvor