Evropa: Britanija kupuje još 60 miliona doza Fajzerove vakcine; Kolektivni imunitet u Evropi do jula

Evropa: Britanija kupuje još 60 miliona doza Fajzerove vakcine; Kolektivni imunitet u Evropi do jula – JMU Radio-televizija Vojvodine

LONDON, RIM –

Velika Britanija kupiće još 60 miliona doza vakcine kompanija Fajzer i Bajontek, najavio je ministar zdravlja te zemlje Met Henkok.

Ovim dogovorom Velika Britanija više će nego udvostručiti svoje zalihe vakcina, uoči početka unapređenog programa vakcinisanja kasnije ove godine, napominje Rojters.

britanija, vakcinacija, pfizer, fajzer, vakcina

Do sada je ova zemlja naručila ukupno 100 miliona doza Fajzerove vakcine, jedne od tri vrste vakcine koje se koriste u toj državi.

Hankok je rekao da je nova pošiljka vakcina obezbeđana kako bi se podržao unapređeni program vakcinisanja, koji počinje na jesen.

On je istakao i da je do sada najveći rizik po vakcinaciju u zemlji predstavljao novi soj korona virusa.

“Radimo na našim planovima da se pojačaju vakcine. Ovih dodatnih 60 miliona doza biće korišćeno, zajedno sa drugim vakcinama, kako deo našeg unapređenog programa kasnije ove godine, kako bismo mogli da zaštitimo napredak koji smo postigli”, poručio je Henkok.

Agencija za javno zdravlje Engleske ranije danas je saopštila da još treba da se razrade detalji bilo kakvog unapređenog programa vakcinisanja i istakla da će on biti osmišljen tako da se prvenstveno na umu imaju novi sojevi virusa.

Kolektivni imunitet u Evropi do jula

Kolektivni imunitet u Evropi će se postići do jula, najkasnije do avgusta, kada će oko 60 odsto Evropljana biti vakcinisano protiv korona virusa, tvrdi naučnik i jedan od osnivača nemačke firme “Biontek”, Ugur Sahin.
Sahin tvrdi da će biti neophodno primiti i treću dozu vakcine, jer nakon 9 najviše 12 meseci opadaju anti-tela u organizmu vakcinisanih osoba, piše italijanski Fanpejdž.

U budućnosti revakcinacija protiv kovida19 biće neophodno ponoviti posle godinu i po dana, a o učinku anti-kovid vakcine na nove varijante korona virusa koje se pojavljuju, kao trenutno u Indiji, Sahin kaže da lek deluje na sve do sada poznate mutacije.

“Zahvaljuhjući našim istraživanjima o raku, koji takođe stalno mutira, ispitivali smo dejstvo vakcine na 30 mutacija virusa i utvrdili da lek funkcioniše to jest deluje zaštitno protiv svih do sada ponzati mutacija”, rekao je Sahin.
Nemačka firma “Biontek” je jedna od prvih koja je razvila originlanu formulu anti-kovid vakcine, a partnerska američka kompanija “Fajzer” je u poslu zadužena za finansiranje, logistiku i supervizijiu kliničkih ispitivanja seruma.

Izvor