Brnabić o Đilasu i Palmi: Samo institucije mogu da nas spasu

Brnabić o Đilasu i Palmi: Samo institucije mogu da nas spasu – JMU Radio-televizija Vojvodine

BEOGRAD –

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da institucije treba da razreše tvrdnje Marinike Tepić koja je iznela na račun Dragana Markovića Palme, ali i službenu belešku u kojoj se navodi da je Dragan Đilas fizički napao bivšu suprugu i njene roditelje.

“Kako god pogledate ovo je jedna tužna epizoda i jedino što može da nas spasi jesu institucije u koje verujem”, rekla je Brnabić u Skupštini Srbije odgovarajući na pitanje poslanika JS Živote Starčevića koji je pitao o službenoj beleški protiv Đilasa, ali i ocenio da je Đilas napadima na Markovića počeo kampanju za izbore.

ana, brnabic, skupstina

Starečević je pitao zašto nadležni organi nisu reagovali na službenu belešku od 7.decembra 2014.godine kada je Iva Đilas, bivša supruga Dragana Đilasa, iznela tvrdnje o nasilničkom ponašanju prema njoj i članovima njene porodice.

U toj belešci, tvrdi Starčević, stoji da je Đilas napao bivšu suprugu i njenu majku, da je onda došao njen otac koga je oborio na pod i udario šakom.

Jedinstvena Srbija zahteva da istražni organi reaguju, jer smatramo da nasilje nad ženama ne zastareva kao i genocid, rekao je Starčević.

On je dodao da Đilas “istura” Mariniku Tepić koja čak nije podnela ni krivičnu prijavu, jer bi, kako kaže, neko mogao da je optuži za lažno prijavljivanje.

Brnabić je kazala povodom Đilasovog slučaja da je bila šokirana kada je videla iskaz Ive Đilas, ali i zbog toga što nisu reagovali nadležni organi, odnosno svakako ne na pravi način, poručujući da to treba istražiti.

“Ovo nije samo nasilje prema ženama, ovo je nasilje u porodici. Ovde su napadnute i starije osobe. Maltretirao je ženu dok je bila trudna. I sve ukupno je strašno. Zašto se o ovome nije ranije pričalo ne znam i žao mi je što nije, ali Đilas duguje neka objašnjenja”, rekla je Brnabić.

Ona je poručila da to mora da osudi celo društvo, kao i da treba da se ispita zašto je službena beleška stajala u fioci na Vračaru.

Ministarka pravde Maja Popović je prokomentarisala da je šokirana povodom beleške u kojoj, kako kaže, ima obeležja više krivičnih dela, te da joj nije jasno zašto nije došlo do epiloga u tom slučaju.

“Ispitaćemo sve okolnosti u ovom slučaju i obavestiti vas”, rekla je Popović.

Starčević je kazao da su optužbe na račun Dragana Markovića Palme početak izborne kampanje Dragana Đilasa, te naveo da ima pismo profesora Roberta Veraldija u kojem demantuje da su mu podvođene devojke u Jagodini.

Veraldi za Markovića kaže da je osoba sa “mnogo jakih ideja” i domaćin, rekao je Starečević, te ocenio da je sve deo najprljavije kampanje i da će i Sanda Rašković Ivić, koja je pomenula Veraldija i podvođenje u Jagodini, to morati da dokaže.

Prema njegovoj oceni, Palmu su počeli da napadaju kada je pitao javno Đilasa da li je zaista zaradio 600 miliona evra i da li je platio porez.

Brnabić kaže da joj je od toga strašnija službena beleška, a da opoziciju izgleda baš briga za ugled naše zemlje i za ugled stranaca koji vole Srbiju i poštuju je dovoljno da, kao Veraldi, budu počasni konzuli.

Ona je objasnila da je Veraldi koji je u Italiji promovisao interese Srbije sada umešan od strane bivše ambasadorke Srbije u Rimu Sande Rasković Ivić u političku aferu u našoj zemlji, te da je došao u poziciju da se brani jer mu je ime postavljeno u taj kontekst.

“To je sramota za nasu zemlju i za sve nas”, ocenila je Brnabić.

Ona je dodala da je Marinika Tepić uvredila sve žene u Jagodini koje vrše neku javnu funkciju, jer je navela da su, kako je rekla, preko “zabave i druženja” došle do posla.

Brnabić je podvukla da sve navode treba istražiti, kao i službenu belešku u kojoj je navedeno nasilje Dragana Đilasa.

Izvor