Brnabić ispraća novi avion Er Srbije na prvi let za Njujork

Brnabić ispraća novi avion Er Srbije na prvi let za Njujork – JMU Radio-televizija Vojvodine

BEOGRAD –

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovaće danas svečanom ispraćaju novog aviona ”Er Srbije” na prvi let za Njujork. Ona će novi avion ”Er Srbije” ispratiti u 9 časova, na aerodromu “Nikola Tesla”, saopšteno je iz vlade Srbije.

Novi ”Erbas A330-200” sa likom i imenom čuvenog srpskog naučnika Nikole Tesle je svoj jedinstveni izgled dobio u Šenonu u Irskoj.

avion, nikola, tesla

Za proces farbanja, tokom kojeg su upotrebljene 22 različite boje i oko 250 litara farbe, bilo je potrebno osam dana neprekidnog rada u tri smene, sa timovima od oko 10 ljudi po smeni, saopšteno je ranije iz ”Er Srbije”.

Proizveden 2008. godine, novi avion je godinu dana mlađi od prethodnog mlaznjaka istog tipa u floti ”Er Srbije”, a njegov prethodni operater bila je ruska nacionalna avio-kompanija ”Aeroflot”.

Avion će u srpskom registru vazduhoplova biti upisan kao YU-ARB, a za razliku od prvog ”erbasa A330” YU-ARA, koji je koristio ”Dženeral elektrikove CF6” motore, novi avion ima ”Rols-Rojsove” pogonske jedinice.

Najnovije pojačanje u floti nacionalnog avio-prevoznika imaće konfiguraciju sa 21 sedištem u biznis klasi i 236 sedišta u ekonomskoj klasi.

Prvi A330 YU-ARA koji je srpski avio-prevoznik iznajmljivao, u vlasništvu je ”Etihad ervejza”.

Izvor