Borelj: Evropski put Prištine blokiran bez dogovora sa Beogradom; Kurti: Početak dijaloga negde u junu

Borelj: Evropski put Prištine blokiran bez dogovora sa Beogradom; Kurti: Početak dijaloga negde u junu – JMU Radio-televizija Vojvodine

BRISEL –

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, upozorio je danas premijera privremenih institucija samouprave u Prištini Aljbina Kurtija, da evropski put tzv. Kosova može biti blokiran ukoliko ne dođe do postizanja sveobuhvatnog, pravoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom. Premijer privremenih kosovskih institucija, Aljbin Kurti, je najavio da će “sredinom juna” biti u mogućnosti da krene u nastavak dijaloga sa Beogrdom, pod pokroviteljstvom EU.

“Jasno je da bez priznatog međunarodnog statusa evropski put Kosova nema budućnosti”, rekao je Borelj posle sastanka sa Kurtijem u Briselu.

borelj, kurti

Poručio je da je EU tu da pomogne procesu dijalog, između ostalog i u interesu Prištine, a da nije “Kosovo to koje čini uslugu EU” učešćem u dijalogu sa Beogradom.

“Spremi da pomognemo novoizabranom predstavniku Kosova da se upozna sa procesom koji već traje. Ne počinjemo ništa iz početka, niti možemo baciti kroz prozor šta je već urađeno sa prethodnim vlastima. Upoznajte se da bi ste nastavili sa procesom”, poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU ocenjuje da nastavak dijaloga i dolazak do dogovora neće biti “ni prijatan, ni lak”, ali da će biti za dobro naroda na Kosovu, u Srbiji i na celom Zapadnom Balkanu.

Borelj dodaje da postoji dugačak spisak onoga što je EU već učinila za Kosovo i da je “umoran” od navođenja šta je urađeno.

“Biće dobro i za Kosovo da bude svesno podrške koju dobija od EU”, zaključio je Borelj.

Odgovarajući na pitanja o “non pejperu”, Žosep Borelj je pozvao medije da ne prave lošu atmosferu prenošenjem lažnih vesti, već da se koncentrišu na konstruktivnu pomoć dijalogu.

“Non pejperi su izgleda u modi. Nadam se da sutra neće biti još jednog novog. Ne radim sa non pejperima, za mene se ti fantomski dokumenti ne postavljaju kao pitanje. Žao mi je što cirkulišu i lažne vesti koje non pejper pripisuju jednom od mojih civilnih službenika”, zaključio je Borelj.

Kurti: Možemo početi sa novom rundom negde u junu

Premijer privremenih kosovskih institucija, Aljbin Kurti, je rekao da će “sredinom juna” biti u mogućnosti da krene u nastavak dijaloga sa Beogrdom, pod pokroviteljstvom EU.

Kurti je, posle razgovora sa šefom diplomatije EU Žosepom Boreljom, naglasio da, pored drugih prioriteta njegove vlade, “dijalog neće biti zapostavljen”.

“Možete računati na moju dobru volju i direktan kontak i komunikcaju”, poručio je Kurti.

On dodaje da postoji “vremenski i logični okvir” za vladu u Prištini kako bi se pripremila za nastavak procesa u Briselu.

“Potrebno nam je više informacija i dokumeta o prethodnim dogovorima i procesu, kako bi se primpemili. Želimo principijelan dijalog koji je dobro primeljem jer ne možemo dozvoliti da se ponove greške”, poručio je Kurti.

On je naveo da će sredinom maja doći na radnu večeru lidera Zapadnog Balkana koja će se održati u Briselu i da očekuje pripremne sastanke u cilju nastavka dijaloga.

Kurti je poručio da će se u okviru priprema za novu rundu dijaloga sa Beogradom sastati i sa predstavnicima opozicije na Kosovu.

Upitan za stav o “non pejperu” koji predlaže konačno rešenje za dijalog Beograda i Prištine, Kurti poručuje da ćemo “više pomoći sebi što se manje budemo bavili time”.

“Ne verujem u rešenja koja vide regione samo kroz geografiju i demografiju, a ne uključuju društveno-ekonosmka pitanja, bezbednost i ljudska bića. Te mape su kao lažna slike iz satelita ili slike loših filmova vanzemajske invazije na zemlju”, zaključio je Kurti.

Izvor