Boing u gubitku, pad akcija za 2,9 odsto

Boing u gubitku, pad akcija za 2,9 odsto – JMU Radio-televizija Vojvodine

NJUJORK –

Američki proizvođač aviona Boing zabeležio je šesti uzastopni kvartalni neto gubitak u periodu januar-mart 2021, u iznosu od 561 milion dolara, na prihod od 15,2 milijarde dolara, koji je za 10 posto niži u odnosu na isto tromesečje prošle godine.

Akcije Boinga pale su za 2,9 posto, na 235,46 dolara na zatvaranju trgovanja noćas, ali su i na tom nivou za 10 procenata jače u odonsu na kraj 2020.

putnicki, avion, boing,

Glavni izvršni direktor Dejv Kalhun je ipak optimističan i očekuje zaokret u daljem toku godine, pošto predviđa porast avionskog putničkog saobraćaja, posebno na velikim domaćim tržištima poput američkog, ali upozorava da će na globalnom nivou biti potrebno barem dve-tri godine da se vazdušni promet vrati na nivo iz 2019, prenosi CNBC.

“Oporavak dobija na snazi, ali je i dalje neujednačen”, naveo je on u obraćanju povodom izveštaja o kvartalnim rezultatima poslovanja.

Evropski rival Erbas trebalo bi danas da objavi svoje poslovne pokazatelje za prva tri meseca ove godine.

Na prilagođenoj osnovi, gubitak Boinga po akciji iznosi 1,53 dolara, što je manje u odnosu na gubitak od 1,70 dolara po akciji pre godinu dana.

Ukupni prihodi kompanije u navedenom periodu iznosili su 15,22 milijarde dolara, i neznatno su bolji od očekivanja analitičara koji su u anketi kompanije za praćenje finansijskih podataka Reinitiv predviđali 15,02 milijarde dolara.

Izvor