Bajden posle 100 dana mandata: SAD kreću napred

Bajden posle 100 dana mandata: SAD kreću napred – JMU Radio-televizija Vojvodine

VAŠINGTON –

Amerika ponovo kreće napred, poručio je američki predsednik Džozef Bajden u obraćanju članovima Senata i Predstavnickog doma američkog Kongresa povodom prvih 100 dana njegovog mandata.

Bajden je primetio i da se nijedan dosadašnji američki predsednik nije obraćao u, kako ih je označio, istorijskim okolnostima u kojima su dve žene – potpredsednica Kamala Haris i predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, predstavnice demokrata, sedele iza njega tokom obraćanja.

džo, bajden, kongres

“Gospodo predsedavajuća i gospodo potpredsednice, nijedan predsednik nikad nije izgovorio te reči na ovom podijumu. Bilo je krajnje vreme”, rekao je Bajden u sredu, a preneo Glas Amerike.

Poručio je da su SAD u usponu i da su izabrale nadu – nasuprot straha.

“Amerika je bila u požaru kada sam stupio na dužnost pre stotinu dana. Usvojili smo ekonomski plan i već vidimo rezultate koji utiču na oporavak zemlje”, dodao je Bajden.

Prema njegovim recima 90 procenata americkih građana živi na manje od osam kilometara od punktova za vakcnaciju protiv kovida.

“Vakcinišite se. Uzmite vakcinu. Dostupne su”, porucio je americki predsednik u obracanju, dodavši da će u prvih sto dana njegovog mandata biti dato 220 miliona vakcina.

Istakao je da je reakcija države na pandemiju korona virusa, uključujući i vakcinaciju bio jedan od najvecih logističkih dostignuća u Americi.

Takođe, američki predsednik je ukazao da se SAD sa Kinom i drugim zemljama takmiče da, kako je rekao, osvoje 21. vek.

“Plan za spas Amerike omogućiće nam da prepolovimo broj dece koja žive u siromaštvu tokom 2021. U tom procesu otvoreno je 1,3 miliona radnih mesta u roku od 100 dana. Više radnih mesta nego u prvih sto dana mandata bilo kog predsednika”, istakao je Bajden.

Takođe, državni plan o zapošljavanju, koji je ranije predložio, označio je najvažnijim još od Drugog svetskog rata.

“Iskoristićemo ga da zamenimo 100 odsto cevi širom zemlje kako bi svi građani imali ispravnu pijaću vodu”, rekao je Bajden.

On se založio da SAD preuzmu primat u proizvodnji električnih automobila, turbina i baterija – koje ne zagaduju životnu sredinu.

“Nema razloga da se delovi za turbine proizvode u Pekingu, a ne u Pitsburgu”, rekao je američki predsednik, navodeći da je potpredsednica Haris predvoditi inicijative za otvaranje novih radnih mesta.

Izneo je podatak da je 20 miliona američkih građana ostalo bez posla za vreme pandemije Kovida 19 – dok je 650 milijardera prihodovalo ukupno bilion dolara.

“Prelivanje u ekonomiji nikada nije dalo rezultate. Potrebno je da je izgradimo od kraja prema sredini”, podvukao je Bajden.

Američki predsednik je rekao da je kineskom predsedniku Si Đinpingu rekao da će, kako se izrazio, svestrano, braniti američke interese – uključujući globalnu ekonomiju.

“Rekao sam mu i da ćemo zadržati snažno vojno prisustvo u području Pacifika – kao što to činimo sa Severnoatlantskom alijansom u Evropi. Ne da da bismo zapoceli sukob – već da bismo ga sprečili”, ukazao je američki predsednik.

Govoreći o Rusiji – precizirao je da je direktno i proporcionalno odgovorio na pokušaje Rusije da se meša u izbore održane 2020. kao i sajber-napade počinjene u Americi.

Osvrnuo se i na odluku o povlačenju američkih trupa iz Avganistana rekavši da će se SAD nastaviti da budu obazrive povodom terorističkih pretnjama ma odakle one dolazile.

U vezi sa problemom oružanog nasilja u SAD, kojim su poslednjih dana bili pogođene države Džordžija i Kolorado, Bajden je istakao da je potrebno primeniti striktnije zakone.

Zatražio je od republikanaca u Senatu da se pridruže demokratama kako bi se sanirali nedostaci u zakonu koji otežavaju temeljnije provere korisnika naoružanja i razornije municije.

“Učiniću sve što je u mojoj moci da zaštitim građane od pandemije i oružanog nasilja. Ali potrebno je i da Kongres deluje”, rekao je Bajden.

Takode, od Kongresa je zatražio da usvoji zakone kojima se reguliše policijsko postupanje do prve godišnjice smrti Džordža Flojda, koji je u maju preminuo tokom privodenja, za šta je nedavno osuden bivši policajac iz Mineapolisa Derek Šovin.

Haris i Pelosi ušle u američku istoriju

Potpredsednica SAD Kamala Haris i predsedavajuća Kongresa Nensi Pelosi ušle su u američku istoriju kao prve žene koje su držale govor u Kongresu tokom obraćanja predsednika Džoa Bajdena.

kamala, heris, nensi, pelosi

Posle govora, Bajden je pozvao dve žene da izađu na govornicu, nazvavši ih “madam predsedavajuća” i “madam potpredsednica”, preneo je AP.

“Nijedan predsednik nikada nije izgovorio ove reči, a bilo je vreme”, izjavio je Bajden.

Nensi Pelosi je rekla da je ovo vrlo uzbudljivo vreme.

“Sjajno je biti deo istorije, a bilo je i vreme”, rekla je Pelosi nekoliko sati pre govora u intervjuu za MSNBC.

Zagovornice žena u politici su rekle, videvši Haris i Pelosi kako sede zajedno iza Bajdena, da je to “prelep momenat”.

Ali su dodale da biranje žene da sedi u Ovalnom kabinetu je cilj koji treba ostvariti, zajedno sa izjednačavanjem prava Ustavom.

Bajden je pomogao da momenat bude zvaničan tako što je obećao da će glasati za ženu za kandidata za predsednika i dodao da je izabrao Haris za prvog saradnika, koja je pre toga bila senator iz Kalifornije.

“Ovo je sjajan start i moramo da nastavimo da se krećemo ka izjednačavanju prava”, rekao je Kristijan Nans, predsednik Nacionalne organizacije za žene.

Prelosi (81) je ušla u istoriju tako što je postala prva predsedavajuća Predstavničkog doma tokom administracije Džordža Buša.

Haris (56) je ušla u istoriju prošle godine kada je postala prva žena i prva Afroamerikanka i žena indijskog porekla koja je postala potpredsednik.

Iz kancelarije Kamale Haris nisu komentarisali dešavanja sa predsedničkog govora o njenoj istorijskoj ulozi, rekavši da “više vole da trenutak govori sam za sebe”.

Osim toga, Haris i Pelosi su hijerarhijski prve i druge zamenice Bajdena.

Kina se brzo približava

Džo Bajden je tokom svog prvog govora u Kongresu posebnu pažnju posvetio Kini i ocenio da se Kina “brzo približava.”

On je u sredu uveče ocenio da će SAD održati jako prisustvo u Info-Pacifiku i obećao da će pojačati tehnološki razvoj i trgovinu, preneo je Rojters.

“Kina i ostale zemlje se brzo približavaju. Moramo da razvijemo i da dominiramo u proizvodnji i tehnologiji budućnosti”, ocenio je Bajden.

U izjavi koja je izmamila najjači aplauz večeri, Bajden je rekao da “prosto ne postoji razlog da se vetroturbine za vetrenjače ne prave u Pitsburgu umesto u Pekingu”.

Bajden je ponovio da je takmičenje sa Kinom najveći izazov spoljne politike SAD.

On i njegove kolege demokrate, kao i republikanci, su se svi složili oko strožijeg pristupa prilikom odnosa sa Pekingom.

“Amerika će se boriti protiv nepravdi koje nipodaštavaju američke radnike i američku industriju, pomoću subvencija državnim preduzećima i sprečavanju krađa američkih tehnologija i intelektualne svojina”, dodao je predsednik SAD.

On je poručio predsedniku Kine Si Đinpingu da će SAD održati snažno prisustvo u Indo-Pacifiku, “kao što to radi za NATO u Evropi – ne da bi otpočele sukob, već da bi ga sprečile”.

Izvor