Za 13 sati više od milion prijavljenih za 60 evra, do 20.maja isplata svima

Za 13 sati više od milion prijavljenih za 60 evra, do 20.maja isplata svima – JMU Radio-televizija Vojvodine

BEOGRAD –

Prešli smo prvi milion prijavljenih za novčanu pomoć od 60 evra, objavio je danas po podne ministar finansija Siniša Mali na instagramu.

“Toliko građana se prijavilo za prvih 13 sati, s obzirom na to da je prijavljivanje krenulo u ponoć”, naveo je Mali.

plate placanje penzije isplata uplata uplacivanje kredit krediti stipendije stipendija dinari novac jpg

Ministar je podsetio da se za pomoć ne prijavljuju najstariji, korisnici socijalne pomoći i oni pod upravom za krivične sankcije, kojima novac automatski leže na račun.

Govoreći o planu isplate on je kazao da će do 6. maja biti isplaćeni svi penzioneri, od 7. maja kreće isplata korisnicima socijalne pomoći i uprave za krivične sankcije, a od 12. maja isplata svim ostalim građanima.

“Računam da ćemo do 20. maja isplatiti sve. Pauza između 9. i 12. maja je jer isplaćujemo drugu minimalnu zaradu kao deo paketa pomoći privredi”, rekao je Mali.

Punoletni građani koji imaju važeću ličnu kartu i prijavljeno prebivalište u Srbiji, od danas mogu da se preko sajta Uprave za trezor počnu prijavljivati za pomoć države od 30 plus 30 evra, u dinarskoj protivvrednosti.

Prijavljivanje će izgledati isto kao i prošle godine kada su se građani prijavljivali za pomoć od 100 evra.

Dakle, na sajtu Uprave za trezor treba da prvo kliknu na polje Podnošenje prijave, upišu broj lične karte i banku kod koje imaju otvoren račun.

Građani koji nemaju otvoren račun ni u jednoj banci, treba da u padajućem meniju kliknu na banku preko koje bi želeli da im se isplate pare i u njoj će im biti i otvoren račun.

Od 5. maja počeće prijavljivanje i putem kol-centra, s tim što će broj telefona biti naknadno objavljen, a prijavljivanje će trajati do 15. maja.

Penzioneri, zatim korisnici socijalne pomoći kao i ljudi koji su na izdržavanju zatvorske kazne ne treba da se prijavljuju za pomoć.

Novac će prvo i to 6. maja dobiti penzioneri, a dan kasnije pare će stići korisnicima socijalne pomoći i onima koji su na izdržavanju zatvorskih kazni.

Svi će dobiti po 30 evra u dinarskoj protivvrednosti, a drugih 30 evra sledi im u novembru, dok će penzioneri u septembru dobiti po još 50 evra.

Ostalim građanima će prvih 30 evra početi da se isplaćuje 12. maja a očekuje se da će svi novac dobiti do 20. maja, dok drugih 30 evra mogu očekivati u novembru.

Kako je najavljeno iz Ministarstva finansija Srbi, na Kosovu i Metohiji u trećoj i četvrtoj nedelji maja mogu očekivati pomoć države.

Svi oni će, uključujući i decu, dobiti po 100 evra, dok će nezaposlenima biti uplaćeno po 200 evra.

Nezaposleni u ostalom delu Srbije u junu će dobiti pomoć od 60 evra.

Nismo se zadužili da bi pomogli građanima i privredi

Mali je izjavio da kritike državi da se zadužuje zbog pomoći građanima i privredi ne odgovaraju istini, jer je država odlučila da pomogne pošto je postala stabilna i jaka, a i budžet je četiri godine bio u suficitu.

On je gostujući na RTS-u naveo da su se plate lane povećale za 7,7 odsto u odnosu na 2019. godinu i da su dobri rezultati posledica vođenja odgovorne ekonomske politike te da su zahvaljujući reformama stvorene dovoljne rezerve da može da se reaguje u vreme krize.

Ministar je podsetio da je za treći paket država izdvojila 257 milijardi dinara, a prošle godine za dva paketa 704 milijarde dinara, što je ukupno izdvajanje države od oko 8 milijardi evra za pomoć građanima i privredi.

“Zato smo sačuvali naš privredni sistem i sa pravom govorimo da ćemo ove godine imati šest odsto rasta. MMF kaže biće pet, a mi kažemo biće šest, ali uz apsolutno održavanje stabilnosti, kao što piše u rebalansu budžeta”, rekao je Mali.

Osvrnuo se i na Nacrt zakona o metrou, koji će se uskoro naći pred Vladom Srbije, a koji se pre svega odnosi na izgradnju i upravljanje sistemom metroa kada bude izgrađen.

“Krajem godine, kao što smo i obećali mi krećemo u izgradnju prve linije metroa u Beogradu”, rekao je on.

Dodao je da je to deo programa ‘Srbija 2025’ i da je taj novac opredeljen u rebalansu budžeta koji su poslanici nedavno usvojili.

Izvor