“Tesla” raspolaže bitkoinima u vrednosti 2,5 milijardi dolara

“Tesla” raspolaže bitkoinima u vrednosti 2,5 milijardi dolara – JMU Radio-televizija Vojvodine

NJUJORK –

“Tesla” raspolaže bitkoinima čija je trenutna vrednost oko 2,5 milijarde dolara, prema dokumentima podnetim Komisiji za hartije od vrednosti i tržište kapitala (SEC), što znači da je proizvođač električnih automobila na papiru ostvario znatan dobitak samo par meseci nakon ulaganja u najveću svetsku kriptovalutu.

Kompanija je u dokumentima navela da je njena investicija u nestabilnu digitalu valutu krajem marta vredela 2,48 milijardi dolara, prenosi CNBC.

bitkoin

“Tesla” je početkom ove godine objavio da je kupio bitkoine u vrednosti od 1,5 milijardi dolara i da planira da prihvati tu kriptovalutu kao sredstvo plaćanja za kupovinu njegovih vozila.

Prema finansijskom izveštaju za prvi kvartal 2021, “Tesla” je od prodaje bitkoina zaradio neto 101 milion dolara, što je doprinelo skoku neto dobiti kompanije na rekordan nivo.

Bitkoin se trgovao poslednjeg dana marta blizu 59.000 dolara, na neznatno višem nivou u odnosu na cenu na današnjem otvaranju trgovanja na kripto berzama.

Ova virtuelna valuta je potom narednih nedelja beležila snažne oscilacije, trgujući se u jednom momentu znatno iznad 60.000 dolara po jednom novčuću, nakon čega je ošto pala na ispod 50.000 dolara.

Akcije “Tesle” su potonule jutros, pre zvaničnog početka rada Vol Strita, za 1,6 procenata. Deonice ove kompanije, koje su bile među najuspešnijima na berzi u poslednjih nekoliko godina, pale su u minula tri meseca za više od 15 posto, dodaje CNBC.

Izvor