Ruski tečni prirodni gas sa Arktika prodat 20 godina unapred

Ruski tečni prirodni gas sa Arktika prodat 20 godina unapred – JMU Radio-televizija Vojvodine

MOSKVA –

Ruski energetski gigant Novatek saopštio je danas da potpisao dvadesetogodišnje kupoprodajne sporazume sa akcionarima njegovog projekta Arktik TPG2 celokupne količine tečnog prirodnog gasa sa tog područja.

Prodaja tečnog prirodnog gasa (TPG) iz prvog pogona za likvefakciju gasa treba da krene 2023. godine, navodi kompanija, a prenosi Raša tudej.

polar sibir grenland arktik jpg

Količine TPG-a za isporuku biće proporcionalne vlasničkim ulozima svakog od učesnika u ovom projektu, dodaje se u saopštenju Novateka.

Predsednik upravnog odbora kompanije Leonid Mikelson kaže da ovi dugoročni sporazumi između Arktika TPG 2 i njegovih akcionara osiguravaju budući prihod od prodaje TPG-a i čine ovaj projekat nerizičnim.

“Ovo predstavlja jednu od najvažnijih prekretnica u privlačenju spoljnog finansiranja projekta koji će biti završen 2021“, dodao je on.

Mikelson je ranije rekao da je izgradnja fabrike TPG 2 na Arktiku završena 39 posto i da će biti puštena u rad kako je planirano.

Projekat predviđa izgradnju tri pogona za likvefakciju (prevođenje gasa u tečno stanje) kapaciteta od po 6,6 miliona tona godišnje, kao i kumulativni kapacitet proizvodnje gasnog kondenzata od 1,6 miliona tona godišnje.

Novatek je većinski vlasnik ovog projekta sa udelom od 60 posto, a među manjinskim akcionarima su strani investitori među kojima je i francuski Total (10%), kineski CNPC (10%) i CNOOC (10%), te japanski konzorcijum Micui i JOGMEC (10%).

Izvor