Peskov: Putin spreman da dočeka Zelenskog u Moskvi; Ukrajinski predsednik: Vatikan bi bio idealno mesto za dijalog

Peskov: Putin spreman da dočeka Zelenskog u Moskvi; Ukrajinski predsednik: Vatikan bi bio idealno mesto za dijalog – JMU Radio-televizija Vojvodine

MOSKVA –

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ne zna da li će se ruski predsednik Vladimir Putin sastati sa svojim ukrajinskim kolegom Vladimirom Zelenskim bilo gde osim u Moskvi.

“Ne znam da li je spreman da bilo gde putuje”, rekao je danas Peskov novinarima, preneo je Tass.

dmitrij, peskov, rusija

Svi polazimo od onoga što je rekao predsednik Putin, a pošto nismo strana u sukobu, nema potrebe razgovarati o pitanju Donbasa sa nama.

“O tome treba da se razgovara u okviru četvoročlane grupe”, istakao je on.

Portparol Kremlja je naveo da je Putin istakao da će, ako je Zelenski voljan da razgovara o bilateralnim odnosima, biti srećan da ga dočeka u Moskvi.

“Još uvek nismo videli nikakve konkretne predloge”, dodao je on.

Zelenski: Vatikan bi bio idealno mesto za dijalog o Donbasu

Vatikan bi mogao da bude idealno mesto za mirovni dijalog o Donbasu, rekao je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

”Tako autoritativan posrednik uneo bi poverenje koje je do sada nedostajalo u našim pokušajima da postignemo sporazum”, kazao je Zelenski za italijanski list ”Republika”.

On je dodao da će do susreta sigurno doći i da je neophodno zaustaviti rat u Donbasu i postići sporazum o trajnom i pravednom miru.

“Jasno je da već dugo ne postoji prava direktna komunikacija između Ukrajine i Rusije. To sigurno ne doprinosi uzajamnom poverenju. Čini mi se da bi, za početak, susret mogao da se održi na mestu koje personifikuje mir i dijalog”, kazao je ukrajinski lider, prenosi agencija Ansa.

“Sveta stolica je moralni autoritet na globalnom nivou koji oduvek na efikasan način igra ulogu posrednika jer je nepristrasna i pouzdana za sve strane u konfliktu”, rekao je Zelenski.

Izvor