Od juna usklađivanje EU sertifikata sa Zapadnim Balkanom o putovanjima

Od juna usklađivanje EU sertifikata sa Zapadnim Balkanom o putovanjima – JMU Radio-televizija Vojvodine

BRISEL –

Evropski komesar za pravosuđe, Didije Rejnders, u izjavi za Tanjug kaže da će se u junu krenuti u razgovore sa zemljama Zapadnog Balkana o mogućnostima za međusobno prepoznavanje, usklađivanje i prihvatanje sertifikata o vakcinaciji, antitelima i testovima, što bi omogućilo nesmetano putovanje građana regiona u EU.

“Pokušavamo da sa digitalnim sertifikatima budemo spremni pre leta i to u svim zemljama članicama EU. Gotovo istovremeno, ili u narednim nedeljama, krenućemo u razgovore sa svim trećim zemljama, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana i kandidate za članstvo. Organizovaćemo što je brže moguće isti proces sa trećim zemljama”, rekao je Rejnders za Tanjug.

Evropski komesar objašnjava da se u EU trenutno intenzivno radi na tome da digitalni zeleni sertifikati, koji će omogućiti ukidanje restrikcija na putovanja unutar EU, postanu funkcionalni pre leta u svih 27 država članica.

srpski pasos pasosi jpg

“Kada to uradimo unutar EU počećemo razgovore sa trećim zemljama, uključujući zemlje Zapadnog Balkana i zemlje kandidate za članstvo u EU, kako bi procenili mogućnosti interoperabilnosti naših i njihovih sertifikata. Ukoliko to bude slučaj, donećemo odluku o prihvatanju sertifikata koji dolaze iz zemlja Zapadnog Balkana. Sa tim će putovanje za građenje Zapadnog Balkana u EU biti omogućeno”, naveo je Rejnders.

Na pitanje Tanjuga da li će građanima Srbije i Zapadnog Balkana ovog leta biti “otvorene” granice EU, Rejnders ukazuje na činjenicu da će to zavisti i od kretanja epidemiloške situacije.

“Tu se neće raditi samo o sertifikatima, već i o preporukama koje se odnose na listu zemlja kojima je, na osnovu epidemiološke situacije, dozvoljeno putovanje u Evropu. Moglo bi da dođe do izmena trenutne liste, što će zavisti od zdravstvene situacije i kapaciteta interoperabilnosti sertifikata”, kazao je Rejnders.

Evropski parlament će danas glasati o predlogu Evropske komisije o uvođenju digtalnih zelenih sertifikata kojima bi se olakšalo kretanje unutar granica EU, a koji bi trebalo da sadrže informacije o vakcinaciji, negativnom PCR testu ili posedovanju antitela.

Sertifikati bi trebalo da budu na snazi od leta do prestanka pandemije Kovid-19.

Izvor