Mali: Velika vest za privrednike, dogovor sa DFC

Mali: Velika vest za privrednike, dogovor sa DFC – JMU Radio-televizija Vojvodine

BEOGRAD –

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je napravljen dogovor sa Američkom korporacijom za međunarodno razvojno finansiranje o prvih 400 miliona dolara u sklopu Garantne šeme koje će ta korporacija implementirati u Srbiji sa komercijalnim bankama.

Mali je precizirao da su sredstva namenjena mikro, malim i srednjim preduzećima.

mali, poslovni, forum

“To je novac koji će biti usmeren, ne samo na likvidnost tih preduzeća nego i na investicije i podsticanje preduzetništva. To je velika vest za celu našu privredu, za naše građane”, rekao je Mali novinarima u Skupštini Srbije.

On je ocenio da je to znak poverenja američke administracije u razvoj srpske ekonomije.

Mali očekuje da se dogovor konkretizuje ugovorom, a potom slede pregovori sa bankama, posle čega će novac biti na raspolaganju privredi.

„Uspeli smo da napravimo konačan dogovor sa DFC o prvih 400 miliona dolara za privredu Srbije. Prošle nedelje su izglasane dve nove garantne šeme, odnosno dodatnih milijardu evra na postojeće garantne šeme koje Republika Srbija već ima i koje je zajedno sa bankama plasirala kako bi se ublažile negativne posledice pandemije. Ovde govorim o još jednoj garantnoj šemi koja će biti realizovana na osnovu Sporazuma vlada Srbije i SAD“, rekao je ministar u Skupštini Srbije, predstavljajući Predlog Zakona o potvrđivanju sporazuma o podsticanju investicija između Vlade Republike Srbije i Vlade Sjedinjenih Američkih Država, koji će obuhvatiti i ovaj dogovor, a čija se ratifikacija očekuje u srpskom parlamentu.

Prema njegovim rečima, uskoro se očekuje i formalno potpisivanje sporazuma o novoj garantnoj šemi sa Vladom Srbije kao i završetak sporazuma DFC sa bankama u Srbiji. Nakon toga će novac biti na raspolaganju domaćim preduzećima za kredite za likvidnost, inovacije i investicije.

Kako je istakao, ovim Sporazumom dodatno se podstiče ekonomska saradnja dve zemlje kroz proširenje ponude finansijskih instrumenata Međunarodne razvojne korporacije za razvoj privrede Srbije.

„Ovo je izuzetno važan Sporazum koji je proizašao iz Vašingtonskog sporazuma koji je potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom. Sporazum daje kredibilitet ne samo reformama koje sprovodimo nego i odgovornoj ekonomskoj politici koju vodimo i naravno perspektivama razvoja naše ekonomije. Zapitajte se da li bi DFC došao u Srbiju i stavila na raspolaganje novac američkih poreskih obveznika da ne veruje u našu zemlju i ekonomsku perspektivu Srbije“, rekao je Mali.

Srbija je, inače, prva država u regionu, i među prvima u svetu, koja je sklopila ovakvu vrstu sporazuma.

Mali je predstavio i Predlog zakona o potvrđivanju Aneksa 1 Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Republici Srbiji.

„Dva su projekta ovde identifikovana, a to su projekat izgradnje metroa u Beogradu i projekat koji se odnosi na unapređenje elektro-distributivnog sistema u našoj zemlji. Ono što je važna vest to je da će se ove nedelje pred Vladom Srbije naći Nacrt zakona o metrou, a on će se u naredne dve sedmice naći pred poslanicima u Skupštini Srbije“, precizirao je Mali.

Ministar je dodao da je reč o propisu koji definiše ne samo proces, metodologiju i proceduru izgradnje metroa, već i sistem upravljanja metroom.

„Mi smo sa tim zakonom na korak bliže pokretanju izgradnje prve linije metroa koju očekujemo do kraja godine. Prva linija metroa biće duga 21,3 kilometara, i kao što smo i obećali, krenućemo da ispunjavamo taj višedecinijski san građana Beograda i Srbije. Mi do kraja 2021. godine krećemo da gradimo metro i to je ne samo važan infrastrukturni projekat, već on doprinosi razvoju ekonomije, zapošljavanju radnika, većem bruto domaćem proizvodu zemlje“, rekao je ministar finansija.

Mali je predstavio i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Kine o uzajamnom priznavanju programa AEO Uprave carina Ministarstva finansija Republike Srbije i Programa za upravljanje kreditima preduzeća generalne carinske administracije Narodne Republike Kine.

Taj Sporazum treba da doprineće daljem jačanju i uspostavljanju bližih ekonomskih odnosa dve zemlje.

Cilj Sporazuma je otklanjanje prepreka u međusobnoj trgovini između strana potpisnica i unapređenje bezbednosti u prometu roba, bez ometanja trgovinskih tokova, a ostvarenje navedenih ciljeva doprinese većoj trgovinskoj razmeni Srbije i Kine.

Izvor