Krivokapić: Temeljni ugovor sa SPC nije usaglašen; Dobijao sam pretnje od kriminalnih klanova

Krivokapić: Temeljni ugovor sa SPC nije usaglašen; Dobijao sam pretnje od kriminalnih klanova – JMU Radio-televizija Vojvodine

PODGORICA –

Premijer Zdravko Krivokapić tvrdi da Temeljni ugovor države Crne Gore sa SPC nije do kraja usaglašen sa obema stranama.

Premijer je to rekao u okviru “premijerskog sata” ogovarajući na pitanje potpredsednika Skupštine Strahinje Bulajića.

Bulaljić je u ima više stranaka sa izborne liste Za budućnost Crne Gore pitao premijera da li je zajednička saradnja dela skupštinske većine i vlade moguća nakon njegovog zahteva za smenu ministra pravde Vladimira Leposavića.

Bulajić je konstatovao da će ova vlada ostati poznata najpre po tome što je Leposavić radio na izmeni Zakona o slobodi veroispovesti i donošenju Temeljnog ugovora Crne Gore i SPC.

krivokapic

Krivokapić je rekao da je prirodno da se ima odgovorni odnos prema svom delovanju. “Uporno postavljanje pitanja o Srebrenici ima veze s manipulacijom i željom da neko upada u zlonamerno postavljene zamke”, rekao je premijer i dodao da se ne slaže da je odgovor Leposavića o Srebrenici bio ekspertski.

Prema rečima premijera, mera za saradnju nije kada se izgubi poverenje u nekog ministra.

Bulajić je upitao premijera kako to da u izbornoj kampanji prošle godine, u kojoj su zajedno učestvovali, niko nije postavljao pitanje događaja u Srebrenici.

Istakao je i da svi koji su glasali za izbornu listu Za budućnost Crne Gore dele stav ministra Leposavića o događajima u Srebrenici.

Bulajić je takođe rekao da se sporazum trojice lidera o radu vlade, koji je, kako je rekao, potpisan iza leđa pomenute koalicije, ne bavi Srebrenicom.

“Pitao sam vas samo jedno u najboljoj želi i nameri, da li ste spremni na kompromis, toleranotnost, mir i dogovor u vladi koju ste formirali, a mi podržali”, rekao je Bulajić.

Premijer mu je odgovorio da ima apsolutno pravo da pokrene pitanje poverenja ove vlade, a Bulajić mu je uzvratio da on to nije ni pomenuo.

Krivokapić potvrdio da je dobijao pretnje

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić izjavio je danas da je dobijao pretnje od kriminalnih klanova u prethodnom periodu, ali da im nije pridavao značaj.

Govoreći o ugroženoj bezbednosti potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, Krivokapić je rekao da ga razume i da je tačno da je on dobijao pretnje, prenosi portal CdM.

“Znam da je fizički ugrožen. I ja sam dobijao takve poruke, ali im nisam pridavao značaj. Pretnje potpredsedniku su tačne i žao mi je što svi nismo iskazali solidarnost jer je Dritan Abazović krenuo u otvoreni borbu sa kriminalom. Svi u tome treba da ga podržimo,” rekao je Krivokapić novinarima nakon današnjeg Premijerskog sata u parlamentu.

O smeni Leposavića: Kada bude na dnevnom redu

Premijer Zdravko Krivokapić izjavio je danas da će njegov stav, ukoliko u parlamentu ne prođe zahtev za opoziv ministra pravde Vladimira Leposavića, biti jasan i transparentan.

Krivokapić je to rekao tokom “premijerskog sata” odgovarajući na pitanje poslanika i lidera opozicionog SD Ivana Brajovića, kakav će biti njegov stav, ako ministar Leposavić ne bude smenjen u parlamentu i šta će biti premijerovi naredni koraci s tim u vezi.

Premijer je rekao da smena jednog ministra ne znači rekonstrukciju vlade, a što se njegovih budućih koraka tiče, poručio je da je budućnost na našim prostorima nepredvidiva.

“Sve je moguće, ali postoji ograničenje koje nije malo, a to je da ovo sve ipak vodi narod. Mi živimo u periodu parlamentarne demokratije”, rekao je Krivokapić.

Premijer je oštro reagujući na pitanje o smeni Leposavića, Brajoviću zamerio to što se tom temom bavi kada vreme nije.

On je rekao da smena Leposavića za njega nije tema na ovoj sednici, jer u tom slučaju, kazao je, neće imati potrebe da dolazi kada ona bude na dnevnom redu.

“Ja bih vas zamolio da se u svom pristupu ne bavite malicioznim pretpostavkama”, rekao je Krivokapić.

Citirajući Jevnađelje, Krivokapić je kazao: “Vi Brajoviću, vidite trun u oku svoga brata, ali ne i brvno u vašem oku”.

Brajoviću je zamerio dobacivanje na njegovo spominjanje Jevanđelja i pozvao ga u svoj kabinet da razgovaraju na tu i temu teologije generalno.

“Nisam kalkulator, ne interesuje me da li će neko tražiti poverenje vlade, ja imam posao i pored ovog, ja sam ovo prihvatio kao najveću žrtvu”, rekao je Krivokapić i dodao da su u Jevanđelju odgovori na sva životna pitanja i, kako je rekao, tada i sada.

Premijer je ironično primetio da je od Brajovića očekivao da će tražiti da mu čita poruke iz svog telefona, što je neprimereno.

Pozvao je poslanike da se ne bave temama pre vremena.

“Ako sam nešto pogrešio stavite me na stub srama. A vi me razapinjete na krst, ne plašim se i nemojte mi podčitavati nešto što ste vi ranije radili”, rekao je Krivokapić, koji je primetio da se “ovde postavlja pitanje šta je snažnije – ostavka ili razrešenje”.

Krivokapić je poslanicima opozicije poručio i da su imali 30 godina da donesu zakone o vladi i parlamentu, ali nisu, pa je danas Poslovnik parlamenta najviši akt, koji vlada ne mora da poštuje,

“Ja vam govorim istinu, istina je lek, gorak ali delotvoran”, rekao je Krivokapić i ponovio da neko, a pokazaće se ko je, želi da prikaže njegovu vladu lošom prema međunarodnoj zajednici.

Ova vlada je, istakao je, pravi dokaz direktne demokratije, a dokaz tome je da vi (opozicija) nije našla modus kako da nekoga privoli da pređe na drugu stranu kako bi formirali većinu.

“Napokon je Crna Gora oslobođena, a u tom oslobođenju i vi (Brajović) treba da učestvujete”, rekao je Krivokapić u odgovoru na pitanje Brajovića, koji je prethodno rekao i da je zabrinut da bi pitanje smene Leposavića moglo da se odugovlači.

Konjević Krivokapiću: Bili ste funkcioner u vladi DPS, predložio vas Đukanović

Poslanik opozicione SDP optužio je danas u parlamentu premijera Zdravka Krivokapića da ne govori istinu i da je bio funkcioner u vladi DPS-a, kada ga je on lično glasao za predsednika Upravnog odbora Akreditacionog tela.

“Vi ste mojim glasom birani za funkcionera vlade DPS, SDP i Bošnjačke stranke”, rekao je Konjević, koji je prethodno premijera, u okviru “premijerskog sata” pitao o Budžetu i rastu nezaposlenosti i zakonu o nelegalno stečenoj imovini, ali i o Krivokapićevoj vezi sa Američkom privrednom komorom.

Krivokapić je na to odgovorio da nije njega Konjević glasao kao člana DPS i SDP, već zbog toga što u tim strankama tada nije postojao nijedan čovek koji je mogao da obavlja taj posao.

“Jer, ja ne gledam šta je u korist partije, već šta je u korist države. Neki iz DPS i vaše stranke su tada govorili da Akreditaciono telo ne treba ni da postoji”, odgovorio je Krivokapić i dodao:

“To što ste me glasali je zato što vi tada niste znali ni ko sam ni šta sam, već zato što ste dobili takav predlog. Vreme dizanja ruku je prošlo”.

Konjević je u replici rekao da ga je na tu funkciju tada predložio Milo Đukanović, kao tadašnji premijer.

Izvor