Pastor: Nisam evroskeptik, ali moram biti realan

Pastor: Nisam evroskeptik, ali moram biti realan – JMU Radio-televizija Vojvodine

NOVI SAD –

Moj izjava o poštovanju mađarskog premijera Viktora Orbana zbog toga što se ne povinuje interesima velikih, pa ni Evropske unije, izrečena je kao reakcija na novinarsko pitanje upućeno u vezi sa pozicijom Orbanove stranke Fides unutar Evropske narodne partije (EPP). Ja nisam evroskeptik, ništa se po tom pitanju kod mene nije promenilo, ali čovek ima odgovornost da bude realan, da se suoči sa onim što vidimo kao poruku sa nivoa EU, izjavio je danas predsednik Skupštine AP Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor.

istvan, pastor

Pastor je, gostujući u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine, rekao da smo svi u Srbiji, posle poslednjih parlamentarnih izbora u EU i konstituisanja nove Evropske komisije, očekivali novu politiku, dinamičniju politiku, predvidljiviju politiku proširenja EU prema Zapadnom Balkanu, pre svega prema Srbiji, ali da to u protekle dve godine nismo videli.

Na pitanje da li je do toga došlo zbog toga što Srbija kaska u ispunjavanja standarda na putu ka EU ili je to zbog same EU, Pastor kaže da je to sigurno jedna vaga koji ima dva tanjira, i da u oba ima određene težine.

“Poslednji izveštaj Evropske komisije je nefer u odnosu na Srbiju, jer smo uložili ogromne napore i u tom izveštaju se više prepoznaju razlozi za neodmicanje u procesu priključenja Srbije Evropskoj uniji, kao neka vrsta samopravadavanja EU. Sigurno da nije sve perfektno ni ovde, ali tim procesom samo delimično upravljamo mi, a delimično bi trebala EU”, istakao je on.

Na pitanje da li je SVM, koristeći svoje veze u Evropskom parlamentu, pokušavao da utiče na to da se iz konačnog izveštaja EK O srbiji izbace oni delovi koji pozivaju da se rasvetle velike afere, poput Krušika, Jovanjice, Savamale, Pastor kaže da se ne radi u prikrivanju i guranju pod tepih velikih korupcionaških afera, već da se radi o klasičnom baratanju sa jednom istinom i jednom laži, od koje se onda pravi poluistina.

“Ja jesam uticao na to da se izveštaj EK približi realnosti i to ću uvek činiti jer je Srbija moja domovina. Ono za šta sam se ja zalagao, to nisu bila ova pitanja”, naglasio je on.

Pastor kaže kako ne misli da je tačna slika Vučića i Orbana za koje neki govore da vladaju čvrstom rukom, zaobilazeći institucije, i da time udaraju na temelje EU – demokratiju i vladavinu zakona.

“I jedan i drugi imaju visok nivo legitimiteta koji nije uobičajen u evropskoj politici. Taj legitimitet je i obaveza da se koristite onim ovlašćenjima koje dobijete od birača. U ovih godinu dana smo to videli na polju pandemije – efikasnost u preduzimanju mera, efikasnost oko nabavke vakcina, podrška ljudima i privredi. To su mere koje su prisutne u obe zemlje. Ovo je politička borba i stigmatizovanje zbog toga dižu glas i u grupi 27 članica Evropske unije, zajedno sa Višegradskom grupom, koja se bori za svoj stav. Principi funkcionisanja EU su principi saradnje suverenih država, bez obzira na moć i na veličinu”, objašnjava on.

Govoreći o radu Skupštine AP Vojvodine, Pastor kaže da nema osećaj da je ona u zapećku zbog navodnih skandala u republičkom parlamentu, koja ubire pažnju javnosti, i ističe da se nikada nisu takmičili sa drugima.

“Skupština AP Vojvodine je respektabilna institucija, mandatima unazad, bez obzira na politički sastav; to je standard političkog komuniciranja i važno je da to zadržimo i danas. To je nešto što niko ne dovodi u pitanje i zajednički imenitelj je da imamo dovoljno strpljenja jedan pram drugom. Držimo se poslovničkih okvira, skrećemo pažnju i pozicoji i opoziciji, jer jedino primenom svih pravila možemo da održimo takvu atmosferu”, navodi on.

Na pitanje kako izgleda imati opoziciju u skupštini, Pastor kaže da je to odraz pojavljivanja na izborima i težine opozicionih stranaka, te da ovakva atmosfera nije vezana za veličinu opozicije, već za standard rada.

Pastor je najavio 7. sednicu Skupštine AP Vojvodine 22. aprila, kada će posle dugo vremena Skupština AP Vojvodine uputiti predlog prema Skupštini Srbije u odnosu na Zakon o zaštiti kulturno-istorijskog nasleđa Sremskih Karlovaca.

“Do sada, u ovih 20 godina, oko 40 raznih predloga je bilo u odnosu na kompletne tekstove predloga zakona, pojedine amandmane i zakone. Samo je nekolicina od tih predloga došla da toga da se nađe na dnevnom redu Narodne skupštine. Nadam se da će naš predlog uskoro ući u redovnu skupštinsku proceduru, jer hoćemo da osvežimo zakonsku materiju definisanu davne 1990. godine. Namera nam je da stvorimo zakonski okvir za intenzivniju aktivnost u očuvanju i revitalizaciji kulturno-istorijskog nasleđa. To sigurno znači da na listi za obnovu mogu da se nađu i Subotica, Sombor, Vršac, ali Sremski Karlovci su, kao ambijentalna celina, u posebnom tretmanu, u odnosu na koji postoji poseban zakon”, objašnjava on.

Govoreći o odluci Evropske unije da uvaži potvrde o vakcinaciji građana ruskom i kineskom vakcinom, Pastor kaže da je puno strepnji bilo oko toga šta će se desiti sa onima koji prime te dve vakcine i da li će moći da putuju unutar EU.

“Prepoznaje se ona narodna izreka da se na muci prepoznaju prijatelji. Ta muka je pokazala šta znači evropska i komšijska solidarnost. To smo videli ne samo na relaciji između Srbije i Mađarske, već i na relaciji sa Severnom Makedonijom i BiH, kada se Srbija pokazala u pravom svetlu. Velike moćne zapadnoevropske zemlje znaju da govore o solidarnosti, ali kada je došao momenata sa deficitom respiratora, EU nije činila ono šta je izgovarala”, ističe on.

Na pitanje da li se tu radi o političkom marketingu predsednika Vučića, Pastor kaže da treba gledati reakciju onih koji su tu pomoć od Srbije dobili, pa tako građani Srbije neće plaćati putarinu na prolasku kroz Severnu Makedoniju.

“Gestovi puno znače, u kriznim situacija taj odnos poverenja je značajan. Kineska vakcina nas je zbližila, to je dobro da su vlade Srbije i Mađarske donele odluku da se zaraza može sprečiti samo vakcinom, koju treba kupovati tamo gde je ona na raspolaganju, gde je ima dovoljno i gde je to dostupno. Praviti od vakcine ideološko pitanje, što vidimo u zapadnom delu Evrope, jeste katastrofalni doživljaj i velika iracionalnost. Taj pritisak sada jenjava, što je dokaz da iracionalnost ne možete dugo održati, jer ona ruši samu sebe; čovek se mora suočiti sa realnošću. Ovo je pitanje normalizacije svakodnevnog života i oporavka privrede”, ističe on.

Celu emisiju Pravi ugao možete da pogledate ovde.

Izvor