Bečić sa Lorencom o civilnoj kontroli sektora bezbednosti

Bečić sa Lorencom o civilnoj kontroli sektora bezbednosti – JMU Radio-televizija Vojvodine

BEOGRAD –

Predsednik skupštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić sastao se danas sa šefom Političkog sektora u delegaciji Evropske unije u Srbiji Dirkom Lorencom, u okviru pripreme Godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije za 2020. godinu.

Bečić je upoznao je Lorenca sa nadležnostima i načinom rada Odbora, ističući njegov značaj za civilnu kontrolu sektora bezbednosti, saopšteno je iz Narodne skupštine.

igor, becic

Bečić je naveo da taj Odbor razmatra redovne izveštaje službi bezbednosti, obavlja nadzorne posete, ali i reaguje na predstavke građana iz ove oblasti, kao i na medijska izveštavanja koja zaokupljaju pažnju javnosti.

On je ukazao i na dobru praksu Odbora da na početku novog saziva usvaja Odluku o načinu održavanja sednice Odbora na kojoj se razmatraju tajni podaci i Odluku o vršenju neposrednog nadzora nad radom službi bezbednosti, dodaje se u saopštenju.

Na taj način se olakšava rad Odbora, ali i omogućava službama bezbednosti da bez zadrške podnose izveštaje i odgovaraju na pitanja narodnih poslanika, istakao je Bečić.

On je tokom razgovora naveo da je u svakoj nadzornoj poseti koju je Odbor inicirao, imao otvorenu saradnju sa svim direktorima službi, kao i sa operativcima na terenu.

Takođe, uvek su dostupna sva dokumenta Vojno-bezbednosne agencije, Vojno-obaveštajne agenciije i Bezbednosno-informativne agencije, koje narodni poslanici žele na uvid, dodao je Bečić.

Tokom nadzornih poseta službama bezbednosti u prethodnom periodu, Odbor nije uočio nezakonitosti i nepravilnosti u radu, niti protivzakonito sprovođenje mera, ukazao je Bečić tokom razgovora.

On se posebno osvrnuo na prethodni period koji je obeležen pandemijom korona virusa, navodeći da je to usporilo uobičajen tempo rada i aktivnosti Odbora po pitanju obavljanja nadzornih poseta, ali je izneo i činjenicu da se i u ovom trenutku sa uspešnim procesom imunizacije stvaraju uslovi da Odbor za kratak vremenski period nadoknadi sve aktivnosti.

Izvor