Svet: Potvrđeno više od 135 miliona slučajeva korone; Iran uveo 10-dnevni karantin u većem delu zemlje

Svet: Potvrđeno više od 135 miliona slučajeva korone; Iran uveo 10-dnevni karantin u većem delu zemlje – JMU Radio-televizija Vojvodine

BEOGRAD, NJU DELHI, PEKING –

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa u svetu juče je premašio 135 miliona, pokazuju podaci sajta ”worldometers”. Iran je danas uveo 10-dnevni karantin u većem delu zemlje u cilju suzbijanja širenja četvrtog talasa pandemije koronavirusa, javljaju državni mediji.

Od početka pandemije od posledica kovida 19 život je izgubilo 2,9 miliona ljudi.

korona, kovid, 19, svet, ilustracija, 5

Do sada se oporavilo 108,7 miliona osoba. Aktivnih slučajeva trenutno je 23,5 miliona.

Najviše slučajeva, više od 31 miliona, zabeleženo je u SAD, slede Brazil i Indija sa po preko 13 miliona zaraženih.

Iran uveo 10-dnevni karantin u većem delu zemlje

Portparol ministarstva zdravlja Alireza Raisi saopštio je da će od 31 pokrajine u njih 23 biti uveden lokdaun, prenosi Rojters.

Preduzeća, škole, pozorišta i sportski objekti biće zatvoreni, a zabranjena su i okupljanja tokom meseca posta Ramazana koji počinje u sredu.

U Iranu je od početka pandemije potvrđeno više od dva miliona sluvčajeva korona virusa, a dnevni prosek novozaraženih poslednje sedmice je 20.000. Do sada je u zemlji od korona virusa umrlo 64.000 ljudi.

Predsednik Irana Hasan Rohani izjavio je da se zemlja nalazi u četvrtom talasu pandemije, a povećanje broja novozaraženih pripisao je britanskoj varijanti virusa koja se u Iran proširila iz susednog Iraka.

Vakcinacija u Iranu teče sporo, a do sada je u zemlju stiglo oko dva miliona doza vakcine Sputnjik V, 250.000 doza vakcina kineskog Sinofarma i deo narudžbine od 500.000 doza indijskog COVAXIN-a.

Indija: Rekordan broj od 145.384 novozaražena

Indija je danas prijavila rekordnih 145.384 nova slučaja korona virusa i najiši dnevni broj preminulih u poslednjih pet meseci.

U poslednja 24 sata u toj zemlji su preminule 794 osobe, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva porastao na 168.436, prenosi Rojters.

Ukupan broj zaraženih sada iznosi 13,21 milion, a Indija je po oba parametra treća najugorženija zemlja sveta, nakon SAD i Brazila.

Ta zemlja koja se bori s drugim talasom epidemije nakon vrhunca prošlog septembra, prošle je nedelje zabeležila najviše novih slučajeva u svetu, kada je dnevni broj novozaraženih pet puta premašio 100.000.

Kina: Odobren početak testiranja treće vakcine

 Kineska farmaceutska kompanija Nacional Biotek Grup (CNBG) dobila je dozvolu od nadležnih institucija da počne testiranje svoje vakcine na ljudima.

U izveštaju Rojtersa se navodi da za proizvodnju tipa vakcine CNBG nisu potrebni proizvodni pogoni sa visokim stepenom biološke zaštite, što znači da bi ova vakcina bila jednostavnija za masovnu proizvodnju.

Više od deset vakcina kineskih naučnika kandidovane su za različite nivoe kliničkih ispitivanja, a nedavno je “zeleno svetlo” dobila vakcina Instituta za mikrobiologiju Kineske akademije nauka.

Izvor