Subotica: Niži troškovi zakupa, firmarina i postavljanja bašti

Subotica: Niži troškovi zakupa, firmarina i postavljanja bašti – JMU Radio-televizija Vojvodine

SUBOTICA –

Slamka spasa za subotičke ugostitelje stiže iz Gradske kuće. Lokalna vlast pozitivno je odgovorila na njihove zahteve, tako da će moći da računaju na niže troškove zakupa, firmarina i postavljanja bašti. Mere će se odnostiti i na sve ostale delatnosti koje su bile pogođene zatvaranjem.

Prazne bašte zbog hladnog vremena. Prazni lokali zbog kovida. Po sistemu više hladno nego toplo ugostitelji funkcionišu već godinu dana i mnogi su na izmaku snaga. Neki su stavili katanac. Drugi su potrošili sve rezerve.

ugostitelji

“Iskoristili smo sve resurse koje smo imalu, svu ušteđevinu, zadužili smo se, a ne znamo kako ćemo iz ovoga izaći“, kaže jedan od ugostitelja, Jožef Piontek.

Svoju muku subotički ugostitelji izneli su gradonačelniku, nakon čega je lokalna samouprava odlučila da im snizi cene zakupa poslovnih prostora za pedeset odsto za prethodni mesec.

Gradskom veću je predloženo i očekuje se da bude usvojena ista mera i za april, maj i jun, kao i mere oslobađanja plaćanja zakupnine za postavljanje letnjih bašta i terasa u aprilu i maju, dok bu u junu, julu i avgustu cena bila takođe za pedeset odsto manja.

Takođe, predloženo je tromesečno sniženje naknade za životnu sredinu i firmarine u istom procentu. Paket mera, pored ugostitelja, obuhvata i sve druge delatnosti koje su imale zabranu rada.

subotica, vece, opstina

“Cilj je da im pomognemo i olakšamo, a sa naše strane samo jedan uslov prema njima je, da ne otpuste ni jednog zaposlenog”, poručio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić.

“Gradska uprava nam je izašla u susret i ispunila većinu zahteva koje smo mi imali i veliko im hvala na tome” dodaje Piontek.

Procenjeno je da će ove mere “koštati” gradsku kasu oko deset miliona dinara na mesečnom nivou.

Izvor