Region: U Sloveniji 12 preminulih, u Hrvatskoj oštrije mere

Region: U Sloveniji 12 preminulih, u Hrvatskoj oštrije mere – JMU Radio-televizija Vojvodine

LJUBLJANA, ZAGREB –

Slovenačka vlada objavila je danas da je tokom poslednja 24 sata od posledica kovida-19 umrlo 12 osoba, uz 26,4 odsto pozitivnih testova potvrđeno je 1.250 novih zaraza korona virusom, a od ponedeljka je najavljeno ublažavanje pojedinih epidemioloških mera.

Među 4.730 testova bilo je 1.250 novih zaraza, što pokazuje da broj zaraženih na dnevnom nivo ne pada, uprkos 11-dnevnom zatvaranju.

ljubljana,, slovenija,, korona
Pritisak na bolnice i dalje je veliki – trenutno ima 605 kovid pacijenata, od kojih je 140 na intenzivnom lečenju, a zdravstveni sistem ima evidentiranih zukupno 13.911 aktivnih slučajeva zaraze.

U Sloveniji je od početka epidemije umrlo ukupno 4112 obolelih, pokazuju podaci Ministarstva zdravstva.

Zbog trenutne epidemiloške situacije vlada u Ljubljani je za još 30 dana produžila vremenski okvir u kome zakonito može donositi nove mere, ali je odlučeno da se u nedelju završi jedanaestodnevno zaljučavanje, pa će od ponedeljka biti nastavljen uobičajeni nastavni proces u osnovnim i srednjim školama.

Nošenje maski na otvorenom više nije obvezno, održavanje fizičke distance jeste i podrazumeva se, a u većini lokanih rizičnih regija ukinut je i policijski čas.

Na snazi i dalje ostaje načelna zabrana kretanja izvan regija jer je cela Slovenija definisana kao “crvena zona”, što će važiti još najmanje sedam dana.

Od iduće sedmice ponovo će biti otvoreni muzeji, bibioteke, galerije i većina uslužnih delatnosti, a na skijališta će se moći samo uz obavezan negativan test na korona virus.

Bašte i terase ugostiteljskih objekata ostaće zatvorene još najmanje sedam dana. 

Hrvatska: Oštrije mere u četiri županije

U Hrvatskoj su zbog velikog broja novoobolelih od korona virusa pooštrene epidemiološke mere u četiri županije, a u Primorsko-goranskoj županiji od ponedeljka, 12. aprila, uvodi se potpuno zatvaranje, objavljeno je.

Na predlog lokalnih štabova, uvode se strože epidemiološke mere u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Zagrebačkoj i Osječko-baranjskoj županiji.

U Primorsko-goranskoj županiji od ponedeljka do 26. aprila zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja, zatvaraju se teretane i fitneš centri, pozorišta, kasina i trgovine u kojima se prodaje obuća i odeća.

Takođe se zabranjuju posete korisnicima domova za starije, a ograničava se radno vreme u prodavnicama u kojima je dozvoljen rad od 6.00 do 19 sati, prenosi agencija Hina

Zdravstvene vlasti u Hrvatskoj prijavile su danas 34 smrtna ishoda kovida 19 i još 2.535 registrovanih slučajeva zaraze od ukupno 10.140 testiranih u poslednja 24 časa.

Nacionalni štab Civilne zaštite saopštio je da se danas u registru nalazi 13.666 aktivnih slučajeva zaraze, što je 466 više nego juče, a 1796 pacijenata je na bolničkom lečenju, od kojih je 180 na respiratorima

Od 25. februara 2020. godine, kada je registrovan prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno su do danas testirana 1.629.803 uzorka i potvrđeno 290.899 slučajeva zaraze korona virusom, a umrlo je 6269 obolelih.

Na teritoriji svih županija u Hrvatskoj trenutno je u samoizolaciji je 29.718 osoba.Zaključno sa 9. aprilom Hrvatska je utrošila ukupno 565.785 vakcina, od toga 458.762 prvih doza, dok su revakcinisane 107.023 osobe. 

Izvor