Napadnuti mladići srpske nacionalnosti u Kosovskoj Mitrovici

Napadnuti mladići srpske nacionalnosti u Kosovskoj Mitrovici; Petković: Zahtevamo hitnu reakciju međunarodnih predstavnika – JMU Radio-televizija Vojvodine

KOSOVSKA MITROVICA –

U Severnoj Kosovskoj Mitrovici danas su napadnuta dva mladića srpske nacionalnosti, koji su sedeli u bašti kafića, javlja Kosovo onlajn.

Prema navodima Kosovske policije, njih su dve nepoznate osobe napale flašama, i uputile im psovke na albanskom jeziku, prenosi Kosovo onlajn.

kosovska mitrovica, zastava, kosovo

Portparol Kosovske policije za region Sever poručnik Branislav Radović potvrdio je da je do napada došlo u bašti kafića “Soprano”, koji se nalazi na glavnom gradskom šetalištu.

Radojević osudio napad na srpske mladiće

Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Milan Radojević najoštrije je osudio današnji napad na dvojicu srpskih mladića na šetalištu u glavnoj ulici u Severnoj Mitrovici.

Prema izjavama povređenih mladića, napadači su bili albanske nacionalnosti, a nakon napada pobegli su u pravcu glavnog mosta na Ibru, koji razdvaja Severnu i Južnu Mitrovicu, saopšteno je iz kabineta Radojičića.

On je pozvao sve građane na uzdržanost, a predstavnike policije i međunarodnih bezbednosnih institucija da pojačaju budnost i preventivno deluju, jer je to u kratkom vremenskom intervalu drugi međuetnički napad na Srbe u Severnoj Mitrovici.

“Još jednom pozivamo predstavnike međunarodne zajednice da jasno osude ovaj napad na Srbe i pošalju jasnu poruku da osuđuju ovakve incidente, čime će pokazati da imaju nultu toleranciju na nasilje i na napade na Srbe ma gde živeli i bez obzira na nacionalnost napadača ili društveni položaj žrtve”, istakao je gradonačelnik Severne Mitrovice.

On je naveo da su mladićima S.R. i M.R. srpske nacionalnosti prišle dve nepoznate osobe koje su im se obratile psovkama na albanskom jeziku i udarale ih staklenim flašama po glavi.

Radović je dodao da su za sada policiji nepoznati napadači pobegli u pravcu glavnog mosta ka južnom delu grada.

On je rekao da je napadnutim mladićima ukazana lekarska pomoć u KBC Kosovska Mitrovica, gde su im konstatovane lakše telesne povrede.

“S.R. je od udaraca zadobio dva hematoma na čelu, a M.R. hematom i posekotinu ispod oka”, dodao je Radović.

Obližnja sigurnosna kamera jasno je zabeležila napad.

Srpska lista: Napad posledica pritiska i neodgovornih izjava iz Prištine

Srpska lista saopštila je da je današnji napad na srpske mladiće na glavnom gradskom šetalištu u Severnoj Mitrovici od strane nepoznatih momaka, koji su uz psovke na albanskom jeziku, naneli povrede nedužnim mladićima, a nakon toga pobegli u pravcu Južne Mitrovice, izazvao veliko uznemirenje među Srbima u Severnoj Mitrovici.

Srpska lista ocenjuje da taj podmukao napad, bez ikakvog povoda, predstavlja posledicu kontinuiranog pritiska i neodgovornih izjava koje dolaze od strane predstavnika Albanaca iz Prištine, a uperene su protiv srpskog naroda na severu Kosova i Metohije.

Osuđujući napad, Srpska lista zahteva od nadležnih hitnu reakciju.

Policija mora odgovornije da radi svoj posao i svojim prisustvom preventivno deluje na potencijalne izgrednike i napadače, ističe se u saopštenju i navodi da je u trenutku napada na šetalištu bio veliki broj dece i starijih osoba, što dodatno govori u prilog činjenici da je namera bila da se izazove haos, a među građanima strah.

Srpska lista je pozvala građane da ostanu suzdržani i da ne nasedaju na provokacije.

Petković: Zahtevamo hitnu reakciju međunarodnih predstavnika

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je danas da je brutalni fizički napad Albanaca na dvojicu srpskih mladića u severnoj Kosovskoj Mitrovici, koji su mirno sedeli i nisu davali nikakav povod za takav čin, bez sumnje etnički motivisan i posledica antisrpske retorike iz Prištine poslednjih nedelja.

O ovom aktu nasilja danas smo obavestili i Brisel i zahtevamo hitnu reakciju međunarodnih predstavnika, ali i snažan pritisak na vlasti u Prištini da počinioci ovog zlodela što pre budu otkriveni i adekvatno sankcionisani, istakao je Petković u saopštenju.

On je ukazao da su mladići napadnuti samo zato što su Srbi, zato što govore srpskim jezikom, u čisto srpskoj sredini na Kosovu i Metohiji.

Petković je ocenio da je brutalnom napadu kumovalo pojačano antisrpsko raspoloženje i ekstremistička retorika političkih predstavnika iz Prištine i istakao da takve poruke neretko budu okidač za ovakve međuetničke napade.

Dogodilo se ono na šta nažalost mesecima upozoravamo – da kada nema dijaloga i razgovora ima incidenta na terenu, naglasio je Petković.

On je istakao da Srbi na Kosovu i Metohiji ne smeju i neće biti mete ni žrtve bilo čijeg terora niti političkih aspiracija, poput najave izgradnje vojne baze tik uz sever Kosovske Mitrovice.

Petković je pozvao i zamolio sve Srbe na prostoru Kosova i Metohije da ostanu mirni i ne podležu provokacijama, dodajući da će njihova država, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, učiniti sve da ih zaštiti.

Izvor