Evropa: Vakcinisan predsednik Austrije; Italija na vrhuncu trećeg talasa

Evropa: Vakcinisan predsednik Austrije; Italija na vrhuncu trećeg talasa – JMU Radio-televizija Vojvodine

BEČ, RIM –

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen primio je juče prvu vakcinu protiv korona virusa. 

“To je bio samo mali ubod i već je sve prošlo. Sada imam odličan osećaj”, napisao je. Vakcina, kako dodaje, daje sigurnost.

aleksander van der belen jpg

Van der Belen je izrazio nadu da će biti dovoljno vakcina kako bi svi koji to žele mogli da se vakcinišu. Izrazio je nadu i da će uskoro svi moći ponovo sa se susreću i druže.

U Austriji je do sada dato nešto manje od dva miliona doza, a u četvrtak je zabeležen rekordan broj vakcinisanih u jednom danu sa više od 60.000 osoba. U planu je da se pojedinim danima daje i do 100.000 vakcina.

Inače, trenutno se u Austriji vakcinišu osobe starosti od 65 do 79 godina, a Van der Belen ima 77 godina i došao je na red za dobijanje vakcine.

Prethodno su, od početka vakcinacije imunizovani najstariji Austrijanci, medicinsko osoblje, i rizične grupe.

Italija na vrhuncu trećeg talasa

Više od 700 preminulih od kovid-19 u Italiji u jednom danu, šokantna vest i za zemlju gđe je poslednjih meseci dnevni broj žrtava između 400 i 500, izveštava agencija Ansa.

Međutim, direktor odeljenja za prevenciju u Ministarstvu za zdravstvo Đani Reza je podvukao da je u taj broj uračunato i 258 žrtava kovid-19 od ranije, sa Sicilije, regiona gde je nedavno otkriveno da su lokalne vlasti davale lažno umanjene podatke o epidemiološkoj situaciji kako bi izbegli karantin.

Ipak, broj žrtava ostaje i dalje visok u situaciji kada je, prema ocenama medicinksih stručnjaka, treći val pandemije u Italiji dostigao svoj vrhunac i sada brojevi zaraženih i preminulih stagniraju, ali su i dalje visoki.

U odeljenjima intenzivne nege situacija je i dalje teška, tu je zbrinuto više od 3.600 teških slučajeva obolelih od kovid-19.

Komesar za vanredne okolnosti general Frančesko Filjulo izdao je naredbu da prednost u vakcinaciji imaju osobe iznad 80 godina starosti.

I prema dosadašnjem planu imunizacije starije osobe su imale prednost, ali su među devet miliona vakcinisanih prvom dozom, dva miliona onih koji su uspeli da se imunizuju preko reda.

Problem zabrinjava, pa je i premijer Mario Dragi na konferenciji za medije najavio strožije kontrole i mere protiv onih koji se vakcinišu preko red i putem veza.

Deo medicinara protivi se vakcinaciji

U Italiji je zatvorena stranica posvećena medicinskom osoblju koje se protivi vakcinaciji, oformljena je 28. marta i već sada broji 18.000 članova, piše agencija Agi. Polovina članova no-vaks se uključila u poslednjih sedam dana, a broj stalno raste.

Medicinske sestre, psiholozi i tehničko medicinsko osoblje se uzajamno savetuju kako, uz pomoć advokata ili pozivanjem na “savest”, zaobići zakon koji nalaže medicinskom osoblju obaveznu anti-kovid vakcinaciju.

Policiju koja ispituje slučaj posebno uznemiravaju, kako piše agencija, predlozi članova da se masovnim izostankom sa posla, to jest iz bolničkih odeljenja, vlasti prinude da odsupe ili promene odluku o obaveznoj vakcinaciji.

Organizatori stranice na koju pristup imaju samo članovi, planiraju za 21. april velike proteste u Rimu pod motom “Samo ujedinjeni, pobeđujemo”.

Na drugoj društvenoj mreži, samo u severnoj autonomnoj pokrajini Alto-Adiđe, učlanjeno je 8.000 medicinskih radnika koji ne se bore ne za vakcinaciju, već protiv imunizacije.

Italijanske vlasti su uspele da u više navrata, a zadnji put početkom februara, pritiskom na društvene mreže, pre svega Fejsbuk, uklone stranice i sadržaje koji propagiraju odbijanje vakcinacije.

Prema italijanskom zakonu, medicinsko osoblje je obavezno da se vakcinise protiv kovid-19, a oni koji to odbiju mogu biti premešteni na druge poslove ili dobiti otkaz.

Izvor