Јоvanović: U Skupštini Srbije Rezolucija o genocidu u NDH

Јоvanović: U Skupštini Srbije Rezolucija o genocidu u NDH – JMU Radio-televizija Vojvodine

BEOGRAD –

Demokratska stranka Srbije (DSS) predala je Skupštini Srbije predlog Rezolucije o genocidu Nezavisne države Hrvatske (NDH) nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svetskog rata ističući da je usvajanje takvog dokumenta važno zbog istorijske istine, nacionalnih interesa i identitarnog utemeljenja srpskog naroda.

Predsednik DSS Miloš Jovanović je rekao da je NDH, osnovana na današnji dan pre 80 godina, bila najveće stratište srpskog naroda i da je u toj državi izvršen jedan od najstrašnijih genocida u novijoj istoriji pre svega nad Srbima, ali i Jevrejima i Romima.

dss, jovanovic,

”Današnji datum i dešavanja u NDH ne smeju da se zaborave, ne da bismo nekog mrzeli, jer nikog ne treba mrzeti, ali treba zapamtiti kako su se neki narodi ponašali prema Srbima i kako su želeli da reše ono što su smatrali ”srpskim pitanjem”, rekao je Jovanović za Tanjug nakon što je sa članovima Predsedništva DS S predao predlog Rezolicije na pisarniici Skupštine Srbije.

Izrazio je nadu da će Rezolucija biti usvojena jer je, kako je ocenio, aktuelna vlast pokazala ”određeno razumevanje” za istorijske teme i za pravilno shvatanje istorije naglasivši da predlog DS S nadilazi stranačku politiku.

Jovanović je kazao da su u poslednje vreme na delu oživljavanje ”komunističke titoističke prakse simetrije zločina” i pokušaji nametanja ideje da su i Srbi genocidan narod.

U tom kontekstu spomenuo je previranja u crnogorskoj vladi zbog izjave tamošnjeg ministra pravde u kojoj je, kaže Jovanović, doveo u pitanje kvalifikaciju Međunarodnog suda pravde o događajima u Srebrenici, ali i nedavnu izjavu nemačkog ambasadora u Srbiji Tomasa Šiba da je NATO agresija morala da se dogodi da bi se sprečila humanitarna katastrofa i genocid.

To je, smatra Jovanović, velika uvreda za srpski narod kojem se, kako kaže, prebacuje da je imao genocidnu nameru.

”Ako na Balkanu postoji narod koji nikada nije izvršio genocid i nije imao genocidnu nameru, onda je to srpski narod koji je bio žrtva genocida i to baš onda kada je Nemačka htela da dominira Evropom i svetom”, rekao je Jovanović.

Naglasio je da je važno da se Rezolucija usvoji i zbog nevinih srpskih žrtava stradalih u NDH.

”Da bismo držali ideju istorijske pravde, jer ako mi ne mislimo na naše žrtve, neće niko umesto nas”, poručio je Jovanović.

Izvor