Njujork 15. američka država koja je legalizovala marihuanu

Njujork 15. američka država koja je legalizovala marihuanu – JMU Radio-televizija Vojvodine

NJUJORK –

Poslanici u Kongresu države Njujork usvojili su zakon kojim se legalizuje upotreba marihuane za odrasle, čime je Njujork postao 15. američka savezna država koja je legalizovala tu drogu u rekreativne svrhe.

Zakon je usvojen sa 40 glasova “za” i 23 “protiv”.

kanabis, thc, konoplja, pusenje, opijati, marihuana, dzoint, droga, opojna, wendy, wei, pexels

Državni tužilac Njujorka Letiša Džejms izjavila je nakon glasanja da je legalizacija marihuane imperativ krivičnog zakonodavstva i da je taj korak ključan ka pravednijem sistemu.

Guverner Njujorka Endrju Kuomo rekao je da jedva čeka da potpiše zakon, prenosi Rojters.

“Njujork je kroz istoriju bio progresivan glavni grad ove države, a ovaj važan zakon nastavlja tim putem”, istakao je Kuomo.

Odluku je pozdravila i grupa koja se zalaže za legalizaciju marihuane, NORML, koja je ukazala da se svake godine desetine hiljada Njujorčana hapse zbog lakih prekršaja u vezi sa tom drogom, a da je većina njih mlada, siromašna i obojene kože.

Administracija demokratskog guvernera Endrua Kuoma procenila je ranije bi legalizacija mogla državi doneti oko 350 miliona dolara godišnje.

Zakon omogućava rekreativnu prodaju marihuane odraslima starijim od 21 godine i uspostavlja postupak izdavanja dozvola za isporuku proizvoda od kanabisa kupcima.

Njujorčani će moći da uzgajaju do tri zrele i tri nezrele biljke za ličnu upotrebu.

Zakon će stupiti na snagu odmah, ali prodaja počinje tek za godinu i po do dve godine.

Izvor