Tedros: Istražiteljima SZO bili uskraćeni podaci u Kini

Tedros: Istražiteljima SZO bili uskraćeni podaci u Kini – JMU Radio-televizija Vojvodine

ŽENEVA –

Istražiteljima Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji su putovali u Kinu kako bi istražili poreklo epidemije korona virusa bili su uskraćeni podaci, izjavio je danas generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i druge zapadne zemlje su odmah pozvale Kinu da nezavisnim stručnjacima omogući potpuni pristup svim podacima o prvobitnoj epidemiji koja je izbila krajem 2019. godine, preneo je Rojters.

szo, svetska, zdravstvena, organizacija, who

U završnom izveštaju, napisanom zajedno sa kineskim naučnicima, tim koji je predvodila SZO i koji je proveo četiri nedelje u Vuhanu i okolini u januaru i februaru naveo je da je virus verovatno prenet sa slepih miševa na ljude preko druge životinje i da postoji izuzetno mala verovatnoća da je uzrok pojave virusa curenje iz laboratorije.

“U razgovorima sa timom oni su naveli poteškoće sa kojima su se susreli u pristupu osnovnim podacima”, rekao je Tedros i dodao da očekuje da će buduće zajedničke studije obuhvatiti pravovremenu i sveobuhvatniju razmenu podataka.

Izvor