Svet: Potreban globalni sporazum protiv pandemije

Svet: Potreban globalni sporazum protiv pandemije – JMU Radio-televizija Vojvodine

BRISEL, VAŠINGTON –

“Globalni sporazum je neophodan kako bi zaštitio države od pandemije korona virusa”, saopštili su vodeći svetski lideri.

U zajedničkom pismu, čiji su potpisnici, između ostalih, premijer Velike Britanije Boris Džonson, predsednik Francuske Emanuel Makron, kancelarka Nemačke Angela Merkel, i Srbija, upozorava se da “niko nije siguran dok svi ne budu sigurni”, preneo je Gardijan.

belgija, brisel, koronavirus, covid

Svetu treba globalni sporazum za borbu protiv pandemije kako bi se zaštitile države posle pandemije, a sporazum bi bio sličan onome koji je sklopljen posle Drugog svetskog rata, rekao je Džonson i još neki lideri.

“Usled eskalacije međunarodnih tenzija oko nabavke vakcine, pozivamo države da prekinu sa izolacionizmom i nacionalizam i da stvore novu eru u kojoj će vladati principi solidarnosti i saradnje”, piše u pismu iza kojeg stoje 24 države.

SAD: Detaljna provera izveštaja SZO o poreklu korone

Predsedništvo SAD je saopštilo da će niz američkih eksperata detaljno pregledati izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o poreklu korona virusa, a posebno će obratiti pažnju da li je istraga sprovedena nezavisno i tehnički prihvatljivo.

“Jasno smo najavili da ćemo se fokusirati da utvrdimo da li je istraga bila nezavisna i tehnički ispravna, a kada pregledamo u potpunosti izveštaj procenićemo koji će nam biti naredni koraci”, izjavila je portparolka predsednika SAD Džen Psaki, prenosi Rojters.

U zajedničkoj studiji SZO i Kine o poreklu kovida 19 navedeno je da je prenos virusa sa slepih miševa na ljude preko druge životinje najverovatniji scenario nastanka bolesti, kao i da je propust u laboratoriji malo verovatan uzrok, preneo je ranije AP delove iz nacrta dokumenta u koji je imao uvid.

Još nije poznato da li će izveštaj možda biti izmenjen pre objavljivanja, ali nalazi koje on sadrži uglavnom su bili očekivani i ostavili su mnoga pitanja bez odgovora, navodi Rojters.

Objavljivanje izveštaja je više puta odlagano, a jedan zvaničnik SZO je krajem prošle nedelje izrazio očekivanje da će dokument biti spreman za objavljivanje u narednih nekoliko dana.

Bajden: 90 odsto odraslih u SAD biće vakcinisano do 19. aprила

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da će 90 procenata odraslih građana Sjedinjenih Država moći da bude vakcinisano protiv koronavirusa do 19. aprila.

„Plan našeg tima je da punkt za vakcinaciju ne bude dalje od pet milja (osam kilometara, prim.nov.) od ijednog odraslog građanina u SAD. Preostalih deset procenata građana biće vakcinisano do 1. maja“, rekao je Bajden.

Prema njegovim rečima, tokom prethodnog vikenda građani su primili deset miliona vakcina protiv Kovida 19.

„Vlada je pokrenula širok nacionalni program vakcinacije. Aktiviran je veliki broj dobrovoljaca. Za manje od 60 dana dato je sto miliona vakcina. Sada ćemo, za četrdeset dana, pokušati da damo još stotinu miliona. Ne postoji ništa što ne možemo da ostvarimo ukoliko radimo zajedno“, poručio je američki predsednik.

Osim toga, Bajden je građane upozorio da pojačaju mere opreza.

„Jako sam ozbiljan kada kažem da smo tek na pola puta. Nije vreme da se opustimo. Ako spustimo gard stanje može postati gore. Novi sojevi virusa utiču na rast broja novih slučajeva. Ljudi su manje oprezni i to nije dobro. Potrebno je da svako do nas uradi svoj deo posla. Jer smo i dalje u bici protiv virusa koja je daleko od dobijene“, istakao je predsednik SAD.

korona, virus, kovid, 19, pandemija, njujork, sad, usa, amerika, 3

Američki zvaničnici apelovali su na građane u ponedeljak da preduzmu mere predostrožnosti da spreče širenje Kovida 19 u svetlu rasta broja zaraženih širom zemlje, prenosi Glas Amerike.

Direktorka Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) Rošel Valenski zatražila je od zvaničnika i drugih da upozore na ozbiljnost situacije da bi se sprečio četvrti talas zaraze Kovidom 19.

„Iznova imam osećaj da smo na pragu katastrofe. Sada sam uplašena“, rekla je Valenskijeva na konferenciji za novinare.

Zvaničnici su kao uzroke novog rasta naveli otvaranje ekonomija u saveznim državama i preuranjeno ublažavanje restrikcija, uz povećanje broja putnika.

Kampanja vakcinacije se intenzivira širom SAD, ali su u pojedinim delovima zemlje ukinute su mere za suzbijanje pandemije, uključujući i obavezno nošenje maski.

„Izdržite. Ovo će biti trka između vakcina i onoga što se događa kada je reč o dinamici pandemije. Možemo da pobedimo, ako budemo još malo duže strpljivi“, rekao je vodeći američki ekspert za zarazne bolesti Entoni Fauči.

Zvaničnici i dalje preporučuju da se izbegavaju putovanja koja nisu neophodna i ohrabruju građane da nastave da nose maske i drže socijalnu distancu da bi se sprečilo širenje virusa i njegovih opasnih varijanti.

Japan: Članovi ministarstva zdravlja kršili mere u restoranu

Ministar zdravlja Japana Norihisa Tamura se izvinio nakon što su mediji izvestili da su se službenici ministarstva zdravlja okupili noću u restoranu u Tokiju i tako prekršili zakon o suzbijanju korona virusa.

Tamura je potvrdio da su 23 zaposlenih u ministarstvu večerali zajedno 24. marta i da će brzo ispitati slučaj, preneo je Rojters pozivajući se na agenciju Kjodo.

japan, tokio

Tokio i tri okružne prefekture su izašle iz vanrednog stanja 21. marta, ali je vlada naložila restoranima da se zatvaraju do 21 sata i da se ograniče javna okupljanja.

Prema odvojenom izveštaju novina Jomijuri, službenici ministarstva zdravlja su se okupili na oproštajnoj žurci u pabu u Tokiju, a neki su ostali do ponoći.

Izvor