Šta nam znače antitela u organizmu?

Šta nam znače antitela u organizmu? – JMU Radio-televizija Vojvodine

NOVI SAD –

Kroz jednogodišnju priču o koronavirusu, konstantno se provlači pojam antitela, koji pokreće pitanja da li treba na svoju ruku proveravati njihov nivo i je li visok nivo antitela pojas za spasavanje, prilikom ponovne zaraze koronavirsom. Kako bi saznali odgovore na sva pitanja vezana za antitela, ekipa Jutarnjeg programa otišla je do Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Zaključak je da antitela ne treba proveravati na svoju ruku jer nisu jedini pokazatelj da li ste zaštićeni ili ne od virusa. 

video icon

Antitela pokazuju da li je pacijent imao kontakt sa određenim infektivnim agensima. Ono što je važno, ukoliko postoji visok nivo antitela u organizmu, niko vam neće savetovati da npr. možete ići u kovid bolnicu bez maske”, objašnjava za RTV, dr Tatjana Štrbac, ispred Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

antitela,

Ona dodaje da pacijenti ne bi trebalo da proveraju nivo antitela na svoju ruku. Postoje različite metode provere antitela i različite vrste testova pa rezultate ne treba laički upoređivati.

“U svakom slučaju ukoliko je nivo antitela visok znači da je organizam dobro odreagovao ali to nije jedini pokazatelj da smo zaštićeni od virusa”, napominje dr Štrbac. 

Ona apeluje na sve da se vakcinišu, provera antitela nakon vakcinacije, takođe, nema smisla, zaključila je ona. 

[embedded content]

Izvor