Poslovni forum Srbija – Češka: Ekonomska saradnja zasnovana na razvijenoj trgovinskoj razmeni

Poslovni forum Srbija – Češka: Ekonomska saradnja zasnovana na razvijenoj trgovinskoj razmeni – JMU Radio-televizija Vojvodine

BEOGRAD –

Ministri spoljnih poslova Srbije i Češke, Nikola Selaković i Tomaš Petriček, pozdravili su danas održavanje privrednog foruma dve zemlje u uslovima pandemije virusa korona, ističući da saradnja dve zemlje dobra sa prostorom za napredak.

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, govoreći na otvaranju privrednog foruma koji su organizovale privredne komore Srbije i Češke, kazao je da je bilateralna ekonomska saradnja Srbije i Češke zasnovana na razvijenoj trgovinskoj razmeni i rastućim češkim investicijama.

nikola, selaković, petriček

Prema njegovim rečima, ukupna robna razmena u 2020. godini iznosila je blizu 1,2 milijarde evra i zabeležila je pad od dva odsto u odnosu na 2019.

“Izvoz u vrednosti od 635,2 miliona evra zabeležio je povećanje od 9,1 odsto dok je uvoz smanjen za 12,7 odsto“, kazao je Selaković.

Šef srpske diplomatije kaže da je Češka bila Srbiji 11. spoljnotrgovinski partner i deveta destinacija po vrednosti izvoza sa udelom od 3,7 odsto u ukupnom srpskom izvozu, dok je po vrednosti uvoza zauzela 13. mesto sa udelom od 2,3 odsto ukupnom uvozu Srbije.

Češki privrednici koji su već investirali u Srbiji naši su najbolji ambasadori, kazao je Selaković i dodao da je prema podacima Agencije za privredne registre, zaključno sa 8. martom ove godine, u Srbiji registrovano 219 privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici češki državljani.

Direktne investicije čeških privrednika u Srbiju, podsetio je Selaković, od 2010. godine zaključno sa tri kvartala 2020. iznosile 227,8 miliona evra, čime Češka zauzima 19. mesto na listi zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiji u tom periodu.

“U tri kvartala 2020. godine priliv ulaganja iznosio je 38,4 miliona evra, a u tom periodu Češka se našla na 12. mestu na listi zemalja sa najvećim ulaganjima u Srbiji, dok je u 2019. godini sa prilivom ulaganja od 76,6 miliona evra zauzela 11. mesto“, kazao je Selaković i dodao da je prema podacima Češke ta zemlja postala četvrti najveći investitor u Srbiji.

Neke od čeških investicija su PPF Group koja je preuzela kompaniju Telenor, „Matoni 1873“ najveći češki proizvođač i distributer bezalkoholnih pića u centralnoj Evropi, koja je zajedno sa kompanijom PepsiCo Inc kupila kompaniju Knjaz Miloš.

Selaković je pozdravio interesovanje kompanije Avala studios i Sebre Holding koja je kupila udeo u Avala filmu za realizaciju projekata za modernizaciju filmskog studija i izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa.

Selaković kaže da se prostor za veće prisustvo čeških investitora vidi i u oblasti banjskog turizma.

Šef srpske diplomatije je istakao kao jednu od najznačajnijih tema današnjeg skupa izvoz srpskih vina u Češku, za koje kaže da su izvanrednog kvaliteta, i saradnju na polju vinske industrije.

Češki ministar Tomaš Petriček kazao je da mu predstavlja veliku čast to što je u prilici da prisustvuje događaju koji je organizovan u vreme pandemije virusa korona.

Kako je kazao, robna razmena od 1,2 milijarde evra ostvarena prošle godine veoma je važna s obzirom da je prošla godina, pored zdravstveno teške situacije, bila i u ekonomskom smislu jako teška za ceo svet.

Petriček je izrazio nadu da će na današnjem forumu privrednici obe zemlje naći svoje buduće partnere i da će time uvećati profit.

Veliki interes čeških privrednika za ulaganja u Srbiju

Oko 50 privrednika iz Srbije i Češke danas će u Privrednoj komori Srbije (PKS) razgovarati o mogućoj saradnji u oblasti mašinske industrije, automobilske industrije, hemijske industrije, industrije prerade voda, zaštite životne sredine, železničkog saobraćaja, ali i u oblasti turizma i uslužnom sektoru.

To je izjavio direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović koji je istakao što su srpska i češka komora uspele da organizuju biznis forum uprkos pandemiji, uz poštovanje svih mera.

“Možemo da konstatujemo da postoji ogroman interes pre svega industrijskih čeških kompanija za saradnju sa našim kompanijama, kao i o razmatranju mogućnosti njihovog investiranja”, rekao je Vesović na konferenciji za novinare.

Kaže da su u Beogradu prisutne kompanije iz oblasti mašinske industrije, automobilske industrije, hemijske industrije, industrije za preradu voda, zaštite životne sredine i alternativnih izvora energije, kompanije koje ulažu u infrastrukturu, iz bankarskog i telekomunikacionog sektora, turizma i uslužnog sektora.

Vesović ističe da danas u Srbiji posluje više od 200 kompanija sa većinskim češkim kapitalom.

Izvoz u Češku je prošle godine, kaže Vesović, i porastao uprkos pandemiji i dodao da Srbija više izvozi u Češku nego što uvozi.

Ono što Srbiju pre svega zanima, navodi on, jesu investicije i saradnja u visokim tehnologijama, tehnologijama koje su vezane za telekomunikacije i IT, ali i kreativne industrije.

Predsednik Privredne komore Češke Vladimir Dlouhi istakao je da je današnji susret sa srpskom privredom prva poslovna misija koju je Privredna komora Češke organizovala od početka pandemije.

“I to nešto govori”, ukazao je Dlouhi i dodao da se u Beogradu nalazi 20 veoma važnih čeških privrednika.

Istakao je da postoji konstantan rast u trgovinskoj razmeni između dve zemlje i pohvalio Srbiju što je prošle godine imala najmanji pad BDP-a u Evropi tokom pandemije.

Dlouhi je uveren da će se ekonomski odnosi razvijati između dve zemlje u oblasti automobilske industrije, mašinske industrije, IT, energetike…

Ukazao je i da je Češka četvrta zemlja po ulaganjima u Srbiji.

Pohvalio je i što srpska vlada podržava strane investitore i što omogućava dobre uslove poslovanja.

Generalni direktor “Srbija Kargo” Dušan Garibović kaže da prisustvuje današnjem forumu u nameri da izvidi mogućnosti za saradnju sa privrednicima iz Češke

Ističe da je “Srbija Kargo” železničko preduzeće za prevoz robe železnicom i da već sarađuje sa Slovačkom i Češkom, kao i da rade prevoze prema Mađarskoj, Češkoj i Poljskoj.

“U proteklom periodu smo imali bilateralne razgovore sa češkim kompanijama i nadamo se da ćemo te razgovore obnoviti i danas i eventualno uspostaviti neke nove komunikacije”, rekao je Garibović.

Član borda direktora “Škode” kaže da je u Beogradu da ponudi mogućnost za investiranje u javni gradski saobraćaj i da će o tome razgovarati sa predstavnicima Grada Beograda.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, 2020. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi sa Češkom je iznosila 1,16 milijardi evra.

Ukupan izvoz u robi u Češku prošle godine iznosio je 635,2 miliona evra, a u istom periodu je uvezeno 526,5 miliona evra robe.

Izvor