Popis stanovništva najverovatnije u oktobru

Popis stanovništva najverovatnije u oktobru – JMU Radio-televizija Vojvodine

BEOGRAD –

Poslanici Skupštine Srbije rad su danas počeli postavljanjem pitanja izvršnoj vlasti i državnim organima, a nakon toga će početi raspravu o izmenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, po kojima će se popis, koji je planiran u aprilu, zbog epidemiološke situacije održati od 1. do 31. oktobra.

Izmenama zakona pomeraju se i rokovi za izvršenje pojedinih popisnih aktivnosti, pa se tako za šest meseci pomera rok za objavljivanje konačnih rezultata Popisa iz člana 28. Zakona, tako što se utvrđuje da će se konačni rezultati Popisa, zajedno s metapodacima i izveštajem o kvalitetu, objavljivati u skladu s kalendarom objavljivanja, sukcesivno do 30. juna 2023. godine.

narodna, skupstina, republike, srbije, skupstina, srbije

Popisne komisije formiraće se najkasnije četiri meseca pre početka popisivanja, odnosno do kraja maja 2021. godine.

Pored sredstava koja su predviđena za popis, oko 3,5 milijardi dinara, ove godine je potrebno obezbediti dodatna sredstva u iznosu od 375,9 miliona dinara, od kojih će 32,7 odsto doći iz tekuće budžetske rezerve, u skladu sa grant ugovorom potpisanim sa Delegacijom EU.

Poslanici pitali o vakcinaciji, društvenom dijalogu, Sjenici

Poslanici Skupštine Srbije postavljali su danas na početku sednice pitanja Vladi Srbije i državnim organima, pa je poslanica SDPS Nataša Mihailović Vacić pitala Ministarstvo zdravlja kakav je plan organizovanja mobilnih timova za vakcinaciju i da li ih ima dovoljno da uđu u svako selo i svaku kuću kako bi što veći broj ljudi bio vakcinisan.

“Kakva je dinamika i ima li dovoljno mobilnih timova koji će u narednom period obići sva sela i domaćinstva, jer mnogi nisu u mogućnosti da odu u najbliži grad, mnogi nemaju pristup internetu, mnogi su zauzeti prolećnim radovima”, rekla je Mihailović Vacić.

Zamenica šefa poslaničke grupe SPS Snežana Paunović pitala je Ministarstvo za ljudska prava i društveni dijalog zašto već nije organizovan dijalog o mentalnom zdravlju stanovništva i posledicama kovida i o socijalno ekonomskom položaju žena.

“Možemo li jednokratno odlučiti da žene koje ove godine stiču uslov za penziju čekaju na nju kraće bar šest meseci, ako to žele. I možemo li ženama koje su rodile tokom kovida jednokratno produžiti porodiljsko za šest meseci”, pitala je Paunović.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Samir Tandir pitao Ministarstvo pravde i Tužilaštvo za organizovani kriminal, šta su preduzeli u vezi sa, kako kaže, “kriminalom bivše vlasti u Sjenici” tvrdeći da je 832 hektara “poklonjeno” švajcarskoj kompaniji na 99 godina za izgradnju solarnog parka bez skupštinske odluke.

Nedimović pozvao poslanike da podrže odlaganje popisa

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović pozvao je danas poslanike da podrže izmene Zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova, po kojima će popis, planiran u aprilu, zbog epidemiološke situacije biti održan od 1. do 31. oktobra.

Nedimović je u Skupštini Srbije rekao da je bilo definisano da se popis sprovede u vremenskom intervalu od 1. do 30.aprila ove godine, a da to podrazumeva oko 20.000 instruktora, popisivača i drugih koji moraju da prođu kroz Srbiju u vreme pandemije, što je rizično.

On je naveo da su i druge evropske zemlje, koje su trebale da sprovedu popis stanovništva, taj posao odložile za kraj ove ili za sledeću godinu.

Najsvežiji je primer Severna Makedonija koja je, kaže, juče donela odluku o odlaganju popisa stanovništva.

“U ovim uslovima obavljanje (popisa) nije moguće, pogotovo ako se sprovodi metodom klasičnog intervjua, gde popisivač odlazi u kuću, razgovara sa članovima domaćintsva, popunjava anketu metodom intervjua”, rekao je Nedimović.

On je najavio da će se u skupštini vrlo brzo raspravljati i o odlaganju popisa u poljoprivredi.

“Materijalni resursi, bar što se tiče Republičkog zavoda za statistiku, postoje. Odgovarajući softveri koji moraju da prate čitavu priču su spremni…”, naveo je ministar.

Izvor