Novi Sad: Subvencije za kupovinu bicikla doprineće i kvalitetu vazduha

Novi Sad: Subvencije za kupovinu bicikla doprineće i kvalitetu vazduha – JMU Radio-televizija Vojvodine

NOVI SAD –

Od početka pandemije, mnogo više smo se okrenuli zdravijim životnim navikama, pa se teme zdravlja, ishrane, aktivnosti, svakodnevno provlače kroz razgovore. Čini se da smo i prioritete zamenili, te su mnogi odlazak na posao automobilom ili autobusom, zamenili pešačenjem ili vožnjom bicikla.

bicikl

Svi koji bicikl još uvek nisu nabavili, to mogu da učine putem konkursa u kojem grad Novi Sad subvencioniše kupovinu bicikala. Na tu ideju došli su Biciklistička inicijativa i Gradska uprava za zaštitu životne sredine. Iz Gradske uprave su, donošenjem plana kvaliteta vazduha utvrdili da je jedan od osnovnih izvora zagađenja saobraćaj.

“U kontekstu toga, kao meru za poboljšanje kvaliteta vazduha predvideli smo podsticanje i promociju korišćenja bicikla”, kaže Dragica Branković, Gradska uprava za zaštitu životne sredine

Subvencijom u iznosu od 10.000 dinara, Grad, osim što promoviše zaštitu životne sredine, utiče na veću fizičku aktivnost građana. Za taj projekat izdvojeno je osam miliona dinara, te će svaki građanin dobiti 10 hiljada za kupovinu novih dvotočkaša.

“Ako nabave bicikl više od deset hiljada, onda će ostali deo sami doplatiti. Ukoliko budu kupili novi bicikl, a cena je manja od 10 hiljada, biće im dodeljena sredstva u punoj vrednosti bicikla”, kaže Dragica Branković.

Iz Uprave se nadaju da će rebalansom budžeta dobiti još sredstava, kako bi povećali broj bicikala na teritoriji Grada.

Neophodna dokumentacija za prijavu za subvenciju za kupovinu bicikla je fotokopija lične karte, čime građanin potvrđuje da je prebivalište na teritoriji grada, izjava o tome da konkuriše samo jedan član domaćinstva, prijavni formular i broj računa u banci. Dokumentacija se šalje onlajn, a svi detalji biće na sajtu gradske uprave.

Izvor