Evropa: Vlasti Austrije uvode potpuno zatvaranje; Švedsko zdravstvo za odlaganje ublažavanja ograničenja; Italijanski premijer i njegova žena vakcinisani AstraZenekom

Evropa: Vlasti Austrije uvode potpuno zatvaranje; Švedsko zdravstvo za odlaganje ublažavanja ograničenja; Italijanski premijer i njegova žena vakcinisani AstraZenekom – JMU Radio-televizija Vojvodine

BEČ, ŠTOKHOLM, RIM, MOSKVA –

Od 1. aprila austrijske pokrajine Beč, Donja Austrija i Burgenland ulaze u novo, četvrto potpuno zatvaranje zbog zaoštrene epidemiološke situacije.

Dok je gradonačelnik Beča odlučio da zatvaranje produži do 11. aprila, Donja Austrija i Burgenland nameravaju da ovu strogu meru primene do 6. aprila, kako je prvobitno dogovoreno.

koronavirus, covid, 19, granicni, prelaz, kontrola, granica, austrija, italija, 2

Zatvaranje se uvodi u vreme rimokatoličkog Uskrsa, te je povezano i sa strogim merama proslave ovog praznika.

Tako će biti moguće, dok traju mere zatvaranja, primanje samo jedne osobe iz drugog domaćinstva.

To znači da, na primer, deca koja žive u različitim domaćinstvima neće moći da Uskrs proslavljaju sa roditeljima u njihovom domu.

Sve radnje, izuzev prehrambenih prodavnica i apoteka, moraće da zatvore.

Uz to, prodavnice namirnica neće smeti da prodaju proizvode koji mogu biti uskršnji pokloni, kao što su igračke, garderoba i slično.

Tokom zatvaranja važiće i celodnevni policijski čas, tokom kojeg je moguće izaći iz kuće radi posla, odlaska u kupovinu namirnica, kod lekara, kao i u šetnju ili sporta.

U šetnju lica mogu samo sa osobama iz istog domaćinstva, a ako se sretnu sa drugim licima moraju paziti na pridržavanje distance od dva metra, ali je bolje izbegavati svako okupljanje, jer uredba predviđa da je okupljanje više osoba skup, što je trenutno zabranjeno. Za kršenje epidemioloških mera preti kazna u visini do 1.450 evra.

Rusija nudi Austriji milion vakcina od aprila

 Austrija je pred zaključenjem dogovora o nabavci ruske vakcine protiv korona virusa Sputnjik.

Rusija je ponudila Austriji isporuku od aprila milion doza vakcina Sputnjik.

Pregovori s Rusijom o vakcini su u toku, iza kulisa, već mesecima, a sada je najverovatnije postignut dogovor.

“Od februara smo u kontaktu s ruskom stranom. Na čemu sam zahvalan. Ako Austrija dobije dodatno milion doza vakcina, to bi značilo brži povratak normalnosti i moglo bi spasiti mnogo ljudskih žvota i radnih mesta“, saopštio je kancelar Sebastijan Kurc.

Kurc je, krajem februara, razgovarao telefonom s predsednikom Rusije Vladimorom Putinom o mogućim isporukama vakcina Sputnjik V Austriji.

Nakon tog razgovora, uspostavljen je kontakt s Ruskim fondom za direktne investicije, koji je zadužen za međunarodnu distribuciju vakcine Sputnjik V.

Kurc je stalno govorio da ne sme biti geopolitičkih razmišljanja kod nabavke vakcina, već da je jedino važno pitanje da li je vakcina delotvorna.

Pregovori predviđaju da Austrija od aprila dobija ruske vakcine – 300.000 doza u aprilu, 500.000 u maju i 200.000 u junu.

Kabinet kancelara saopštio je da postoji potpisan sporazum o razmeni dokumenata u vezi s vakcinom, ali da još nije doneta odluka o kupovini cepiva.

Švedsko zdravstvo za odlaganje ublažavanja ograničenja

 Švedska zdravstvena agencija zatražila je od vlade da za gotovo mesec dana odloži planirano ublažavanje nekih ograničenja usmerenih na usporavanje širenja kovid-19, jer je zemlja suočena s trećim talasom virusa.

Švedska agencija je ranije predložila da neka ograničenja, kao što je ograničenje broja posetilaca zabavnih parkova, koncerata i fudbalskih utakmica na samo osam ljudi, budu ukinuta od 11. aprila, prenosi Rojters.

“Širenje kovid-19 se ubrzava, što za posledicu ima povećano opterećenje na zdravstvenu zaštitu”, navodi se u novom saopštenju zdravstvene agencije.

“Švedska agencija za javno zdravlje zato predlaže da datum kada bi se određene aktivnosti mogle otvoriti bude odložen do 3. maja, pod uslovom da se situacija sa infekcijom poboljša”, dodaje se u saopštenju.

Švedska se uglavnom oslanjala na dobrovoljne mere za usporavanje

pandemije, ali je postepeno povećavala ograničenja nakon što se tempo zaražavanja ubrzao krajem prošle godine.

Italijanski premijer i njegova žena vakcinisani AstraZenekom

 Italijanski premijer Mario Dragi i njegova supruga Marija Serenela Kapelo primili su danas prve doze vakcine AstraZeneka protiv kovida-19, u uslovima kada Italija pojačava kampanju vakcinacije.

Dragi i njegova supruga, koji imaju po 73 godine, primili su vakcine u velikom centru za vakcinaciju postavljenom na glavnoj železničkoj stanici u Rimu, navedeno je u kratkom saopštenju kabineta premijera, a prenosi agencija Rojters.

Prema najnovijim podacima, Italija, koja ima populaciju od oko 60 miliona, u potpunosti je vakcinisala 3,04 miliona ljudi, dok je još 3,6 miliona dobilo samo prvu vakcinu.

Italija daje oko 250.000 vakcina dnevno, ali Dragi je rekao da će se ovaj broj udvostručiti u aprilu.

Italija je bila među nekoliko evropskih zemalja koje su ranije ovog meseca pauzirale korišćenje AstraZenekine vakcine, nakon izveštaja o oko 30 slučajeva pojave stvaranja krvnih ugrušaka u mozgu kod ljudi koji su nedavno dobili vakcinu.

Međutim, većina zemalja je nastavila da koristi AstraZenekinu vakcinu nakon što je Evropska agencija za lekove saopštila da su njeni benefiti veći od rizika

Više od 40 puta odgovorni za zdravstvo u regionalnoj vladi Sicilije falsifikovali su epidemiloške podatke da bi izbegli da region bude svrstan u područje visokog rizika od zaraze korona virusom, piše agencija Ansa, a povodom hapšenja odgovornih za prevaru.

Policija je ustanovila da su od novembra prošle godine pa sve do 19. februara ove, lažni podaci o zarazi korona virusom na Siciliji upućeni Visokom institutu za zdravstvo, državnoj ustanovi koja na osnovu sedmičnih podataka iz regiona predlaže antikovid mere.

Oni koji su trebali nadgledati i pratiti epidemiološko stanje na Siciliji menjali su brojeve testiranih, zaraženih i preminulih od korona virusa, smanjivali konačn broj i tako menjali sliku o epidemiološkoj situaciji.

U prevaru je, prema saopštenju policije, bio ukljucen direktor Odeljenja za zdravstvo regionale vlade, nekoliko njegovih saradnika, šef lokalnog Epidemioploškog opservatorija, kao i kompanija koja je zadužena za informatičku obradu podataka.

Savez sindikata Nemačke zahteva obavezu testiranja u preduzećima

Savez sindikata Nemačke (DGB) zatražio je obavezu testiranja na korona virus u preduzećima širom zemlje.

DGB smatra da preduzeća moraju biti u obavezi da zaposlenima ponude testiranje.

“Samoobavezivanje nije dovoljno. Previše poslodavaca se protivi i dalje da preuzme odgovornost“, poručio je, u izjavi medijima, šef DGB-a Rajner Hofman.

Prema njegovim rečima, preduzeća moraju, o svom trošku, nuditi zaposlenima testove.

Takođe, DGB smatra da i dalje za zaposlene testiranje mora ostati na dobrovoljnoj osnovi.

Predsednik austrijskog parlamenta u izolaciji

Predsednik austrijskog parlamenta Volfgang Sobotka nalazi se u karantinu, jer je imao neposredan kontakt sa na korona pozitivno testiranim saradnikom.

Njega bi u normalnim uslovima zamenila druga predsednica parlamenta Doris Bures, ali je ona trenutno, zbog korona virusa, u bolnici.

Sada će vođenje rada skupštine preuzeti treći predsednik Norbert Hofer.

On će sam, bez pomoći ostalih članova Predsedništva parlamenta, biti odgovoran za njegov rad.

Izvor