Dom kulture u Banatskoj Topoli žila kucavica mesne zajednice

Dom kulture u Banatskoj Topoli žila kucavica mesne zajednice – JMU Radio-televizija Vojvodine

BANATSKA TOPOLA –

Banatska Topola najmanja je mesna zajednica u okolinu Kikinde. Broji oko 700 stanovnika, a budžet mesne zajednice je oko 4 miliona dinara. Nerešeni status bivšeg Doma kulture, koji je važan za rad udruženja u tom naseljenom mestu, jedan je od najvećih problema za funkcionisanje te mesne zajednice na severu Banata.

Bivši Dom kulture u Banatskoj Topoli kod Kikinde više od 15 godina je u privatnom vlasništvu. Cilj rukovodstva tog sela da se uskoro imovinski odnosi reše i da on ponovo bude dostupan svim meštanima Banatske Topole.

topola, ki, 300321, foto, aleksandar, kurbalija

“Sad su se stekli uslovi da ga vratimo selu. Ako to uradimo, bićemo presrećni. Imaćemo prostorije za sva udruženja. Neka su se ovde već uselila, ali su oni tu sad pod kirijom,“ kaže Nedeljko Cimeša, predsednik MZ Banatska Topola.

Od 2013. godine u Banatskoj Topoli postoji i Udruženje pčelara “Banatska žuta pčela“. Trenutno imaju 15 članova i jedni su od korisnika prostorija u bivšem Domu kulture. Kao jedan od glavnih problema izdvajaju higijenske uslove u prostorijama Udruženja.

“Moglo bi da se popravi stanje kada govorimo o radu sa mašinama. Neke mašine su već zastarele, a novija tehnologija mogla bi da ubrza proces rada. I sa ovim smo sasvim zadovoljni, jer ko god želi da se bavi pčelarstvom, ima sve uslove da to započne,” kaže Ferenc Turi, predsednik Udruženja pčelara “Banatska žuta pčela“.

Mada je najmanja po veličini i broju stanovnika, Banatska Topola ne sme biti zaboravljena, niti zapostavljena u prioritetima lokalne samouprave.

“Grad Kikinda je opredeljenja da u svakoj mesnoj zajednici, po prioritetima, svake godine uradi i omogući našim sugrađanima što bolji život. Ravnomeran razvoj grada Kikinde, sa svih devet sela, donosi napredak,“ kaže Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

U Banatskoj Topoli živi između 700 i 800 meštana. Gotovo polovinu populacije čini stanovništvo mađarske nacionalnosti, pa ovo selo na severu Banata nazivaju i “bratstvo jedinstvo“, baš kao što je i ime škole u tom mestu.

Izvor